Soluții pentru un mediu sustenabil. Tinerii din nordul țării provoacă instituțiile de stat să devină mai ecologice

În data de 23 mai 2021, în incinta Teatrului Național Vasile Alecsandri Bălți, a fost organizat evenimentul regional de încheiere a inițiativei „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice de calitate”. Evenimentul a fost organizat de către echipa Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima”. La activitate au participat peste 200 persoane – tineri, elevi, părinți, profesori, experți, reprezentanți ai societății civile, mass-media și autorități publice locale.

Evenimentul a promovat educația ecologică și conștientizarea abordării unei atitudini eco față de mediu prin Managementul energetic al instituțiilor publice din oraș.

Șapte echipe de tineri au prezentat machetele arhitecturale a 7 instituții publice din oraș cu elemente și sugestii eco pentru acestea. Sugestiile de la expoziția de lucrări realizate din material reutilizabil și machetele au fost incluse în Rezoluția finală a Forumului.

Evenimentul a avut două părți componente: partea de Expo și partea de Forum. La partea de Forum, au fost organizate 6 ateliere tematice, în care au avut loc jocuri de societate, handmade, ore cu experții, quiz-uri tematice, vizionare de materiale educaționale și dezbateri. Toate sugestiile din ateliere au fost prezentate pe scena teatrului la votarea Rezoluției.

La partea de Expo, au fost prezentate 7 machete ale instituțiilor publice din municipiu, cu elemente de management energetic. La intrare la eveniment, participanții au fost familiarizați cu zeci de lucrări ale copiilor din 3 sate din nord: Crișcăuți, Bălășești și Bocani, care au prezentat lucruri realizate din materiale reutilizabile. Astfel, am învățat că regula celor 3 de R face diferența în modalitatea de gândire a unei comunități eco.

Partea de Forum a luat sfârșit cu un mic concert și procesul de decernare a partenerilor și tinerilor implicați pe parcursul anului în implementarea proiectului. Invitați speciali la eveniment la partea de concert au fost Clubul de dans „Fenix”, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți cu teatru de modă eco și 3 defilări, trupa de muzicanți „Bread Cramp” și Elena Stoiniuc, care ne-a încântat cu piese la chitară. De asemenea, portalul de știri online Nord News s-a alăturat la eveniment și a luat interviuri de la participanți.

Evenimentul a implicat reprezentanți din instituțiile de învățământ din oraș, centrele de tineret, precum și colegii din domeniul societăți civile.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.