Cetățenii europeni solicită acces egal la vaccinuri, iar UE nu prea vrea să-i audă

Peste 203.300 de cetățeni europeni au semnat inițiativa „Dreptul la vindecare”, cerând Comisiei Europene să se asigure că brevetele și proprietatea intelectuală nu împiedică accesul egal la vaccinuri. Dar au fost auzite aceste voci?  

Deși societatea civilă s-a mobilizat pentru egalitatea accesului la vaccinuri atât la nivel european, cât și la nivel mondial, printr-o scrisoare către Organizația Mondială a Comerțului (OMC), peste 240 de ONG-uri au criticat faptul că industria farmaceutică a primit mai multă atenție decât cetățenii. 

La nivel european, acest decalaj a fost dovedit. Potrivit Observatorului Europei Corporative, Comisia Europeană s-a întâlnit cu reprezentanții industriei farmaceutice de peste 160 de ori de la începutul pandemiei în martie 2020. Asociațiile farmaceutice au avut 117 întâlniri, iar companiile farmaceutice au avut 44.  

Ce se întâmplă cu întâlnirile cu societatea civilă? Organizația „Médecins Sans Frontières” (Medici fără frontiere) le-a cerut în zadar, iar comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides a refuzat și comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis nu a răspuns deloc. Și aceasta nu este unica situație. Observatorul a denumit-o „Camera Ecou a Comisiei”. 

Acest dezechilibru se reflectă în poziția oficială a Bruxelles-ului. „Dezvoltarea rapidă a mai multor vaccinuri anti COVID-19 sigure și eficiente a arătat valoarea proprietății intelectuale (…). Rolul proprietății intelectuale va continua să fie esențial”, a declarat UE în ultima sa comunicare către Consiliul pentru TRIPS (Acord privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuală legate de comerț) din 4 iunie. 

Industria farmaceutică apără cu fermitate proprietatea intelectuală. Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (Efpia) a făcut lobby cu succes pentru respingerea de către UE a propunerii de derogare TRIPS la OMC, după cum arată documentele. Aceasta și-a crescut cheltuielile de lobby cu 20% în 2020 (5,5 milioane), comparativ cu 2019 (4,6 milioane). 

Cheltuielile de lobby ale UE de către industria farmaceutică sunt de cel puțin 36 de milioane de euro pe an. Există, de asemenea, 290 de lobbiști angajați la Bruxelles care promovează interesele industriei. Între timp, cetățenii au semnături. Pentru ca inițiativa cetățenilor europeni „Dreptul la vindecare” să fie luată în considerare de către Comisie, ea trebuie să obțină un milion de semnături din întreaga UE. 

Sursă foto: noprofitonpandemic.eu

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Francesca De Benedetti este o jurnalistă cu vocație europeană. A lucrat la ziarul „La Repubblica” și la postul „La7 tv”, iar acum scrie despre politicile europene la www.editorialedomani.it, în special despre problema TRIPS.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.