00:03:57 24.04.2024
Stiri

Primele OBIECTIVE ale Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, înființat prin DECRETUL Maiei Sandu

Actualitate 11.06.2021 12:41 Vizualizări1222 Autor: Ziarul National
Primele OBIECTIVE ale Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, înființat prin DECRETUL Maiei Sandu


Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), înființat pe 7 iunie curent prin-un decret semnat de președintele Maia Sandu, s-a întrunit în ședință și a stabilit obiectivele sale.

„CCIA are ca scop principal analiza problemelor sistemice de corupție care vizează instituțiile moldovenești, cu obiectivul de a identifica și implementa modalități și mijloace de îmbunătățire a eforturilor anticorupție de către actorii relevanți. Comitetul va colecta informații dintr-o listă extinsă de surse pe care, în baza posibilităților sale de evaluare și a experienței sale, le consideră de încredere. Odată colectate, faptele vor fi analizate, iar analiza va fi folosită pentru elaborarea recomandărilor. Comitetul va publica apoi constatările și recomandările sale, care vor include autoritatea responsabilă de implementare, împreună cu un calendar realist de implementare a recomandărilor”, se arată într-o declarație remisă de Comitet.

Reprezentanții CCIA spun că își asumă responsabilitatea de a urmări progresul implementării recomandărilor de către instituțiile responsabile, pentru a evalua progresele realizate. „Comitetul va face publice constatările sale în permanență, până când recomandările vor fi puse în aplicare în mod satisfăcător sau, dacă nu, va face publice motivele prezentate de instituția responsabilă, cu un aviz al CCIA cu privire la motivele prezentate. Acesta va fi un proces constant cu o durată nedeterminată”.

Citește și: Maia Sandu a semnat DECRETUL privind constituirea Comitetului consultativ anticorupție: „Sperăm că aceste informații vor fi utile pentru organele noastre de drept, care se mișcă prea încet”. Comitetul va fi condus de o JURNALISTĂ

De asemenea, membrii acestui organ consultativ a subliniat că CCIA, în niciun caz, nu substituie organele naționale de drept. „Orice solicitări primite de Comitet cu privire la identificarea sau investigarea cazurilor individuale, vor fi remise autorităților competente. CCIA este constituit după modelul instituțiilor similare din Afganistan și Ucraina. Pentru a cunoaște tipurile de rapoarte pe care cetățenii R. Moldova le pot aștepta de la Comitet, persoanele interesate pot găsi astfel de documente online, pentru Ucraina la nako.org.ua, iar pentru Afganistan la mec.af”, se mai arată în declarație.

La ședința CCIA s-a decis crearea unei pagini de internet, care să informeze publicul cu privire la activitatea sa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md