07:48:38 29.03.2024
Stiri

Maia Sandu salută Delegația APCE care a venit la Chișinău să monitorizeze alegerile parlamentare: „Instituțiile statului trebuie să-și îndeplinească obligațiunile cu maximă responsabilitate pentru a asigura alegeri libere și corecte”

Actualitate 11.06.2021 14:41 Vizualizări2241 Autor: Ziarul National
Maia Sandu salută Delegația APCE care a venit la Chișinău să monitorizeze alegerile parlamentare: „Instituțiile statului trebuie să-și îndeplinească obligațiunile cu maximă responsabilitate pentru a asigura alegeri libere și corecte”


Procesul de pregătire a alegerilor parlamentare anticipate și problemele care există au fost abordate astăzi de către președintele Maia Sandu și membrii Delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care efectuează o vizită preelectorală în Republica Moldova, în contextul scrutinului din 11 iulie.

Șefa statului a salutat faptul că APCE a decis să trimită misiunea de observare a alegerilor la Chișinău.

„Am discutat despre modul în care este pregătit scrutinul, inclusiv despre felul în care vor funcționa secțiile de vot deschise în diasporă și în regiunea transnistreană, și cum pot fi asigurate condițiile necesare pentru exprimarea liberă și democratică a voinței cetățenilor, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a declarat Maia Sandu după întâlnirea cu experții europeni.



Totodată, șefa statului a subliniat că procesul electoral din R. Moldova este marcat de problemele ce ne-au rămas ca moștenire din trecut.

„Este vorba de finanțarea ilegală a partidelor, de propaganda și dezinformarea din spațiul public, de discursul de ură și coruperea alegătorilor. Cadrul legal trebuie îmbunătățit de următorul Parlament, dar, pentru scrutinul actual, instituțiile statului trebuie să-și îndeplinească obligațiunile cu maximă responsabilitate pentru a asigura alegeri libere și corecte”, a mai declarat Maia Sandu.

Amintim că o Misiune preelectorală a APCE întreprinde, în perioada 9 – 12 iunie curent, o vizită la Chișinău. Delegația APCE a anunțat întrevederi cu reprezentanții conducerii R. Moldova, cu președinții fracțiunilor din Parlament, dar și cu ai partidelor extraparlamentare care concurează la alegerile din 11 iulie curent, cu reprezentanți ai societății civile etc.

Din componența delegației misiunii preelectorale a APCE fac parte oficialii Stefan Schennach (Austria); Laima Liucija Andrikiene (Lituania); Jacques Le Nay (Franța); Alberto Ribolla (Italia); Coraportor al Comisiei de Monitorizare, Pierre-Alain Fridez (Elveția).

Secretariatul delegației va fi reprezentat de Ivi-Triin Odrats, secretarul Comisiei ad-hoc, Direcția observarea alegerilor și cooperarea interparlamentară, dar și de Anne Godfrey, asistent, Direcția observarea alegerilor și cooperarea interparlamentară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md