16:36:21 23.04.2024
Stiri

„Porțile Iadului“, un mister ținut secret de URSS? Povestea craterului care arde de zeci de ani

Actualitate 11.06.2021 18:30 Vizualizări1823 Autor: Ziarul National
„Porțile Iadului“, un mister ținut secret de URSS? Povestea craterului care arde de zeci de ani


Cunoscută sub numele de „Porțile Iadului”, o groapă masivă incendiată în deșertul Karakum din Turkmenistan arde neîncetat de zeci de ani, dar originea sa a rămas un mister.

Deșertul Karakum este o întindere masivă de dune de nisip arse de soare care acoperă aproximativ 70% din Turkmenistan. Ai putea rătăci prin aceste tărâmuri de 350.000 de kilometri pătrați câteva zile, iar dacă te îndrepți spre câmpia nord-centrală a deșertului, s-ar putea să dai peste un peisaj cu adevărat suprarealist, scrie BBC.

Este vorba despre craterul Darvaza, o groapă masivă în care arde gaz metan neîncetat de zeci de ani și care este cunoscută sub numele de „Porțile Iadului“.

„Porțile Iadului“, un mister ținut secret de URSS?

Povestea spune că în 1971 geologii sovietici forau petrolul în deșert pentru a exploata zăcămintele de gaz, când au perforat, din greșeală, cavitatea subterană care sub greutatea sondei a cedat formând o groapă imensă. Pentru a preveni scurgerea metanului în atmosferă, se zvonește că geologii i-au dat foc, în speranța că va arde în jur de câteva săptămâni.

Însă după ce exploratorul canadian George Kourounis a pornit în prima expediție, în 2013, pentru a elucida misterul craterului, a descoperit că nimeni nu știe de fapt cum s-a ajuns ca groapa să se transforme într-un infern.

Potrivit geologilor din Turkmenistan, craterul de 69 metri lățime și de 30 metri adâncime s-a format în anii 1960 și a fost incendiat tocmai în anii 1980. Cu toate acestea, deoarece gazul și petrolul au fost foarte prețuite în Turkmenistan în timpul guvernării sovietice, se pare că orice posibilă pistă în privința modului în care s-a creat craterul este acum informație clasificată și secretă.

Cert este că acest crater imens în flăcări a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice dintr-o țară care are doar aproximativ 6.000 de vizitatori pe an.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md