(video) Premieră: Noua Tesla Model S Plaid s-a scumpit chiar înainte de lansare

După cum a promis, compania Tesla a prezentat în cadrul unui eveniment dedicat în această dimineaţă, organizat la uzina din Fremont (California), noul model flagship – Model S Plaid. Iar un fapt cel puţin interesant este că preţul maşinii a fost mărit chiar cu o zi înainte – de la 119.990 la 129.990 de dolari fără alte taxe!

Vezi şi: Tesla a renunțat brusc la cel mai autonom Model S. Motivul invocat de Elon Musk

Caracteristici cheie:

  • Modelul a fost arătat pentru prima dată în ianuarie, însă acum dezvăluit în mai multe detalii.
  • Marea noutate este că dispune de o configurație cu trei motoare electrice (1.020 CP, AWD şi vectorizare de cuplu), a căror rotoare sunt învelite în carbon! Tesla a trebuit să proiecteze o nouă mașină de fabricație pentru a-l înfășura și rezultatul este un motor extrem de eficient, mic, dar puternic.

“Din câte știm, este pentru prima dată când există un motor electric de producție cu un rotor învelit cu carbon. Acesta este un lucru foarte greu de făcut, deoarece carbonul și cuprul au rate de expansiune termică foarte diferite”, a spus Musk.

  • Maşina de 2.161 kg este dotată cu un nou pachet de baterii, pe care Musk l-a confirmat în timpul prezentării, dar nu a dezvăluit alte detalii despre acesta. Se poate încărca cu maxim 250 kW (energie pentru 300 km autonomie după doar 15 minute de stat în priză). Autonomia maximă este de până la 630 de km.
  • Tesla a reușit să obțină pentru Model S Plaid cel mai mic coeficient de rezistență aerodinamică pentru orice mașină de producție – 0,208 Cd!
  • Încă o surpriză ar fi introducerea unei noi pompe de căldură şi a unui sistem termic diferit pentru acest model. Pompa este cu 30% mai eficientă pe timp rece şi necesită cu 50% mai puțină energie pentru încălzirea cabinei în condiții de îngheț.
  • Un nou radiator frontal, mai mare, permite repetarea performanțelor ridicate de mai multe ori consecutiv. Maşina poate face 0-97 km/h în 1.99 secunde, parcurge un sfert de milă în 9.23 secunde (cu 250 km/h la ieşire) şi rula cu maxim 322 km/h (pentru viteză maximă necesită o combinaţie specială de jante şi anvelope, disponibile de la sfârşitul lui 2021).
  • Jantele îi pot fi de 19 sau 21 de inci. Spre deosebire de Model S Long Range, versiunea de performanţă mai are bare de protecţie uşor diferite (cu splitter şi difuzor) şi o mică buză din carbon pe hayon în rol de spoiler, deşi la teste s-a văzut o maşină cu un spoiler retractabil!
  • Ca de obicei, Tesla se concentrează mai întâi pe siguranță, iar producătorul auto a avut o experiență excelentă în testele de impact. Elon Musk a anunțat că se așteaptă ca Tesla să atingă cea mai mică probabilitate de rănire în orice mașină testată vreodată cu Model S Plaid, ceea ce ar însemna să-și bată propriul record.
  • Restul prezentării s-a concentrat pe interiorul noului Model S facelift, care a fost deja dezvăluit, dar Musk a explicat câteva modificări în mai multe detalii. Legat de volanul tip manşă, a spus doar că este minunat în termeni de vizibilitate, dar fără a menționa că ar fi disponibilă şi o versiune rotundă normală.
  • Pentru pasagerii de pe al doilea rând de scaune există mai mult spaţiu pentru picioare datorită noilor scaune frontale reproiectate. Iar în cotiera centrală locală sunt integrate suprafeţe pentru încărcarea wireless a telefoanelor, pentru două dispozitive, la fel cum sunt pe consola centrală!
  • Maşina mai utilizează un nou sistem audio proiectat in-house, care utilizează un nou codec, potrivit căruia întotdeauna va fi redat cel mai calitativ sunet posibil. Are în total 22 de difuzoare şi 920 W putere.
  • Tesla a proiectat, de asemenea, propria sa sticlă acustică, despre care CEO-ul a afirmat că va reduce foarte mult zgomotele care pătrund în cabină.
  • De asemenea, producătorul auto a lansat o demonstrație rapidă a noii sale interfețe de utilizator, care este acum mai intuitivă, personalizată și utilizează gesturi mai bune. A fost concepută pentru noul ecran de 17 inci de pe Model S și Model X, dar se așteaptă ca unele modificări să ajungă şi la Model 3 și Model Y.
  • În timpul prezentării, Musk a susținut, de asemenea, performanțele de joc ale noului Model S. Pentru procesarea graficii cu până la 10 teraflops-uri, la nivelul unui Sony Playstation 5, sistemul multimedia foloseşte un GPU AMD Radeon RX 6000M cu arhitectură RDNA 2. Tesla a prezentat o scurtă demonstrație a jocului video Cyberpunk 2077, rulat cu 60 fps pe noul sistem de divertisment. Placa grafică discretă este activată numai atunci când există o nevoie reală de putere, iar jocurile vor putea rula doar când maşina nu se află în mişcare.

În cadrul evenimentului au fost predate primele 25 de exemplare pentru 25 de norocoşi, însă livrările pentru ceilalți clienți care au precomandat maşina vor începe în scurt timp în această lună.

Elon Musk a mai spus în cadrul evenimentului că are de gând să reîntoarcă Model S Plaid pe Nurburgring şi că în viitor puterea staţiilor de încărcare Supercharger va creşte pe etape până la 280, 300 şi 350 kW.

Iată nişte demonstrații de dinamică:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/