fbpx

Studiu: „Riscul fumătorilor de a se îmbolnăvi de COVID-19 este cu 50% mai mare”

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. În contextul situației pandemice, observațiile OMS arată că fumătorii sunt de șase ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Infecția COVID-19 afectează predominant plămânii, iar fumatul, la fel, dăunează plămânilor. Conform cercetărilor efectuate la nivel mondial, se determină o incidență mai mare a complicațiilor pulmonare severe post-COVID-19 la fumători în comparație cu nefumătorii și cu o rată înaltă de deces din cauza infecției COVID-19”, a declarat șefa Direcției politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.

„De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși să sufere de boli cardiace, accident vascular cerebral, cancer, boli pulmonare cronice și diabet, toate acestea fiind comorbidități importante pentru dezvoltarea bolilor severe, care afectează negativ rezultatul clinic la pacienții afectați de COVID-19. Renunțarea la fumat salvează viața: fiecare moment este oportun pentru a face acest pas”, a mai spus Daniela Demișcan.

Potrivit autorităților, din cele 40.466 de decese provocate de bolile netransmisibile în țara noastră, înregistrate în anul 2020, peste 5600 (cca. 14%) au fost cauzate de consumul tutunului.

„Nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea omorî o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem. Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-le, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă, care crează dependență”, a declarat Demișcan.

Articole asemănătoare

Back to top button