‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDorin Tofan: Trebuie să diversificăm culturile, să le alegem pe cele cu valoare adăugată

Dorin Tofan: Trebuie să diversificăm culturile, să le alegem pe cele cu valoare adăugată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

De câteva săptămâni, plantația cu căpșune gestionată de frații Tofan din satul Soltănești, raionul Nisporeni, s-a înroșit, albe, însă au devenit nopțile pentru membrii familiei.

Dumnealor se trezesc înaintea tuturor, își iau cu ei entuziasmul, optimismul și răbdarea… și pornesc spre cele 4 hectare cu căpșune, pe care le dețin în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare „Grozești”.

Acolo, fructele sunt atent colectate și aranjate în cutii de către cei peste 20 de muncitori, pentru a fi exportate, în mare parte, în Federația Rusă, dar și pe piața locală.

Soiul ales de către agricultori este Marmolada, renumit pentru timpurietatea sa, aroma intensă dar și dimensiunile relativ mari ale fructelor.

Plantate pe pat de paie, căpșunele au fost protejate de riscul putrefacției și a frigului, nefiind ținute la sol.

De aproape șase ani, Dorin Tofan își împarte timpul între business și agricultură. În 2016 a decis ca o parte din investițiile obținute din afacerile sale să le valorifice într-un nou sector – inițial a pornit de la ideea unei sere cu flori, dar ulterior a ajuns proprietarul unei plantații de căpșune.

‹ adv ›

Un factor important în această decizie l-a constituit accesul la irigare, a menționat domnul Tofan, care a devenit ulterior și membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Prutenii II”.

„Amplasarea câmpului în zone cu sursă sigură de apă este elementul esențial pentru dezvoltarea afacerii cu căpșune, iar pe al doilea loc ar fi solul. Faptul că putem iriga cu apă din râul Prut ne oferă un avantaj sigur față de cei care folosesc apele subterane pentru irigare. Roada noastră este net superioară, vă veți convinge de asta când veți merge în câmp”, a declarat Dorin Tofan într-un interviu pentru Fondul de Dezvoltare Durabilă.

Am mers în câmp și ne-am convins: căpșunele mari, dulci și aromate îți lăsau gura apă. Dacă anul trecut producătorul a cules o roadă de circa 35 de tone, în acest sezon se așteaptă la o recoltă dublă, dat fiind faptul că plantația nu a fost afectată de înghețuri.

În pofida cantității semnificative de ploi din acest an, agricultorul irigă căpșunele cam la 2-3 zile pentru a menține constantă umiditatea solului în zona sistemului radicular.

‹ adv ›

Admirat de toți, succesul este creat din multe eforturi, muncă, dedicație și ambiție. În prezent, cea mai mare provocare cu care se confruntă familia Tofan în procesul de cules al căpșunelor este lipsa brațelor de muncă.

„Chiar dacă pe zi achităm câte 300 – 400 de lei pentru cules, oamenii nu se înghesuie să vină. După cum vedeți, majoritatea care strânge căpșunele este formată din elevi, care au decis să își petreacă vacanța într-un mod util”, a subliniat dnul Tofan.

Cât despre sfaturi și recomandări pentru agricultorii care sunt la început de cale, dar vor să îi calce pe urme, dumnealui le sugerează în special celor care sunt în ariile de deservire ale sistemelor centralizate de irigare reabilitate și viabile să mai diversifice culturile agricole, optând nu doar pentru cele tehnice, ci și pentru cele cu valoare adăugată, pentru a fi cât mai competitivi atât pe piața internă, cât și externă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›