image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul secțiilor de vot în diasporă, la Curtea de Apel; A fost întreruptă ședința până mâine, la ora 9:00 // UPDATE

Curtea de Apel Chișinău examinează sesizările depuse de mai multe partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie, de a deschide 139 de secții de votare în străinătate. Or, manifestanții cer deschiderea a 190 de secții de votare, așa cum a propus și Ministerul de Externe.

UPDATE 18:00 // Curtea de Apel Chișinău (CA) a întrerupt ședința de examinare a contestațiilor depuse de reprezentanții mai multor partide în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare în străinătate. Mâine, la ora 9:00, ședința va fi reluată cu examinarea în continuare a cererii de recuzare, și ulterior, a sesizărilor privind decizia CC.

UPDATE 15:16 // A fost luată încă o pauză pentru deliberări, după ce reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor, Dorin Chirtoacă, a cerut recuzarea întregului complet de judecători.

UPDATE 13:57 // Judecătorii au decis conexarea cererilor depus de PUN, blocul „Renato Usatâi” și Partidul Democrația Acasă la cauzele depuse inițial de Platforma DA și PAS. Totodată, a fost recunoscut parte în proces și Avocatul Poporului care a depus cerere de intervenire în proces. A fost anunțată o pauză de o oră, întrucât reprezentanții AUR lipsesc.

UPDATE 13:44 // Completul de judecată s-a retras în deliberări pentru a decide dacă vor conexa cererile depuse de mai multe partide cu privire la anularea deciziei CEC din 8 iunie, de deschidere a 146 de secții de votare în străinătate.

UPDATE 13:40 // Avocatul Poporului a depus o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

În concluzia depusă Avocatul Poporului recomandă mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

UPDATE 13:33 // Partidul Nostru cere instanței să anuleze decizia CEC din 8 iunie, prin care numărul secțiilor de votare a fost mărit de la 139 la 146 și să oblige Comisia să mărească numărul secțiilor de votare la 190, așa cum a propus inițial Ministerul de Externe.

UPDATE 12:44 // Cererile de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, depuse se Platforma DA și PAS, au fost respinse. Totodată, a fost respinsă și cererea de abținere de la examinarea cauzei depusă de judecătorul Ion Muruianu.

RECUZARERECUZARE

UPDATE 12:31 // Un alt complet de judecată examinează cererile de recuzare a judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palaniuc. Muruianu a anunțat că înaintează o cerere de abținere de la examinare. Judecătorii s-au retras pentru deliberări.

UPDATE 10:45 // „Azi ne apărăm drepturile și libertățile noastre, mai ales ale celor care fac ca ani zile Republica Moldova să se afle pe linia de plutire. Să renunțăm la straiele partinice, cel puțin în perioada în care ne aflăm într-un proces juridic. Diaspora nu se împarte, ea trebuie unită într-un întreg. Să dăm dovadă de atitudine civică, astfel ca să nu se interpreteze demersul nostru ca fiind unul politic, pentru că este unul civic și legal”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

UPDATE 10:42 // „Am cerut ca instanța să oblige CEC-ul să modifice decizia din 5 iunie. Judecătorii vor lua o decizie legală numai sub presiunea oamenilor, altfel ei cred doar în culioace”, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi.

_________________

Imediat cum a început ședința, Platforma DA și PAS au cerut recuzarea a doi judecători din trei care fac parte din completul ce urma să examineze sesizările. Este vorba despre Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

După aceasta, Muruianu a declarat că înaintează cerere de abținere de la examinare.

În urma deciziei CEC, la Curtea de Apel Chișinău s-au adresat cu sesizări Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Blocul electoral „Renato Usatâi” și Partidul Unității Naționale. Și AUR a depus o contestație, dar aceasta nu a reușit să fie conexată la celelalte patru.

Urmăriți în direct ședința.

Noutăţile partenerilor

comentarii: