image
Sursa foto: colliers.co.nz

Pandemia a schimbat semnificativ topul anual al orașelor din lume în care se trăiește cel mai bine

Opt orașe din regiunea Asia-Pacific au ajuns în top zece al orașelor din lume în care se trăiește cel mai bine, datorită răspunsului eficient la pandemie, în timp ce orașele europene au scăzut în clasament.

Pe primul loc în topul anual al orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) a urcat Auckland din Noua Zeelandă. Următoarele locuri sunt ocupate de alte patru orașe din regiunea Asia-Pacific: Osaka, Adelaide, Tokyo și Wellington.

Viena, care a ocupat prima poziție doi ani la rând în 2018 și 2019 (în 2020 acest top nu a mai fost realizat), a căzut pe locul 12. Germania a înregistrat cele mai mari scăderi, în special orașul Hamburg, care a căzut 34 de locuri, ajungând pe 47. Însă, în ciuda unor restricții aflate încă în vigoare, Elveția are două orașe, Zurich și Geneva, care au urcat în top, de la locurile 11 și 14, la șapte și opt, scrie Biziday.ro.

“Orașele care au urcat în top în acest an sunt în mare parte cele care au luat măsuri stricte pentru a contracara pandemia. Carantina dură impusă de Noua Zeelandă a permis societății să se redeschidă și cetățenilor din orașe precum Auckland și Wellington să se bucure de un stil de viață similar vieții pre-pandemice“, a spus Upasana Dutt de la The Economist Intelligence Unit.

Analiștii apreciază că Australia și Noua Zeelandă, ajutate și de poziția geografică, au luat măsuri din timp pentru a controla numărul de cazuri și au reușit să țină sub control focarele. Australia a înregistrat mai puțin de o mie de decese asociate Covid, iar Noua Zeelandă doar 26, potrivit Universității Johns Hopkins.

“Pandemia COVID-19 a afectat puternic viabilitatea globală. Orașele din întreaga lume sunt acum mult mai puțin viabile decât înainte de a începe pandemia și se observă că regiuni precum Europa au fost afectate în mod deosebit”, precizează EIU.

Pe ultimele locuri în top sunt: Damasc (Siria), Lagos (Nigeria), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Dhaka (Bangladesh), Alger (Algeria), Tripoli (Libia), Karachi (Pakistan), Harare (Zimbabwe), Douala (Camerun) și Caracas (Venezuela).

Topul ia în considerare peste 30 de factori calitativi și cantitativi care acoperă cinci mari categorii: stabilitate (25%), asistență medicală (20%), cultură și mediu (25%), educație (10%) și infrastructură (20%). De menționat este faptul că două sau mai multe orașe pot împărți aceeași loc în clasament.

Noutăţile partenerilor

comentarii: