image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Curtea Constituțională a anulat proiectul de numire a patru membri CSM, votat de fosta coaliție PSRM-PD

Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Todată, au fost declarate neconstituționale prevederi din legea cu privire la CSM în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, mai exact majorarea numărului de membri de la 12 la 15. „Se revigorează prevederile legii nr. 47 din 19 iulie 1996 cu privire la CSM în redactarea anterioară alegii nr. 193”, se mai arată în decizia CC.

Curtea s-a pronunțat la sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

În opinia legislatorilor, modul în care a fost modificată legea reprezintă o interferență inacceptabilă a puterii legislative în activitatea puterii judecătorești.

„Alegerea noilor membri CSM de către Parlament, fiind făcută exclusiv de către reprezentanții coaliției de guvernare, astfel nefiind asigurat un consens suficient de larg, și în baza unui proces de selecție netransparent și neobiectiv, indică asupra tentativei de a asigura controlul politicului asupra instituției CSM”, au argumentat autorii sesizării.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Precizăm că Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai CSM în martie 2020 cu voturile deputaților din fosta coaliție de guvernare PSRM-PD. Ei au fost aleși în urma concursului organizat de Comisia juridică, numiri și imunități, în cadrul unei ședințe la care au participat doar deputați PD și PSRM. Opoziția a acuzat atunci puterea că demult a făcut o listă cu cei selectați, iar concursul a fost o farsă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: