image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul Agriculturii cere Guvernului zeci de milioane de lei din fondul de rezervă pentru pagubele aduse de ploi

Pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu luna mai și prima jumătate a lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de cazuri de situații excepționale provocate de ploile torențiale cu grindină și vânt puternic, care au generat pagube de milioane. În această situație, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cere Guvernului bani pentru acoperirea pagubelor și pentru procurarea rachetelor antigrindină.

„Pentru a preveni fenomenele meteorologice mai este nevoie de încă un lot de rachete antigrindină, care costă în jur de 12 milioane de lei”, a declarat ministrul, în cadrul unui briefing.

Astfel, ministerul solicită Guvernului RM alocarea surselor financiare în mărime de 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale, dar mai ales pentru compensarea prejudiciilor cauzate producătorilor agricoli.

Potrivit Ministerului Agriculturii au fost afectate 29 de localități din 14 raione, cele mai afectate fiind raioanele Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești și Ungheni. Au fost afectate și segmente de infrastructură economico-socială, precum spălări de drumuri, asfalturi și chiar și distrugeri de poduri, dar și suprafețe impunătoare de semănături și culturi agricole care au fost distruse. Circa 3000 de hectare au fost distruse, inclusiv porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare.

Paguba materială este de 35 milioane de lei, dintre care 30 de milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole.

Potrivit datelor oferite de Serviciul Special pentru Influențe Active asupra proceselor Hidrometeorologice, timp de 12 zile au fost tratate cu agent activ 396 de obiecte și au fost deja lansate 3056 bucăți de rachete sau de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Noutăţile partenerilor

comentarii: