Platforma DA, Blocul Renato Usatîi și PAS au protestat în fața Curții de Apel, în timp ce magistrații decid soarta secțiilor de votare din diasporă

Mai mulți reprezentanți ai Blocul Electoral „Renato Usatîi”, PAS, Platforma DA și PUN  protestează în fața Curții de Apel Chișinău, unde astăzi se examinează contestările la Hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie, privind deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare. Manifestanții cer deschiderea a 191 de secții de votare în diaspora. Manifestanții așteaptă decizia Curții de Apel.

Foto: Captură video

(10:55) Mai mulți lideri politici și simpatizanți ai acestora țin, pe rând, discursuri în fața mulțimii adunate în fața Curții de Apel Chișinău. „Susținem diaspora, aici acasă”.

(10:47) Protestatarii strigă „Diaspora-i cu noi!”.

(10:45) „În completele de judecată de la Curtea de Apel Chișinău se află indivizi care au interzis participări la alegeri, la fel ca și indivizii de la CEC care au decis interzicerea participarea la alegeri ale unor partide”, a declarat Andrei Năstase.

(10:40) „Eu astăzi o să încerc să discut cu toți concurenții electorali care au depus cereri. Eu consider că noi trebuie să avem o poziție comună, căci unii cer anularea primii decizii CEC, alții ale ambelor. Conform legii, secțiile de votare trebuia să fie constituite cel târziu când sunt 35 de zile până la alegeri și dacă Curtea de Apel va zice că le anulează, pe urmă CEC va zice că nu poate să deschidă mai multe secții. De asta noi toți împreună acuș ne consultăm, pentru că trebuie să cerem revizuirea hotărârii din 5 iunie și atunci voi fi ok și cu 35 de zile”, a declarat Renato Usatîi.

(10:36) Protestatarii cer deschiderea a 191 de secții de vot în străinătate, așa cum a recomandat Ministerul de Externe, care a oferit și garanții că acestea pot fi deschise.

(10:19) În cadrul ședinței de la Curtea de Apel Chișinău privind decizia CEC de deschidere a secțiilor de votare în diasporă, au fost depuse două cereri de recuzare în privința judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

Comisia Electorală Centrală a decis în primă instanță deschiderea a 139 de secții, ulterior numărul a fost suplinit cu 7. Și Hotărârea din 8 iunie, prin creșterea a 146 de secții de votare a fost contestată la Curtea de Apel.

Urmăriți live pe UNIMEDIA:


Ieri, Blocul Electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea din 8 iunie a Comisiei Electorale Centrale. Potrivit primarului de Bălți, Blocul Electoral a cerut deschiderea a 190 de secții de vot peste hotarele țării.

CEC a aprobat ieri, 8 iunie, creșterea numărului secțiilor de vot în diaspora de la 139 la 146. Proiectul a fost votat cu opt voturi pro și unul împotrivă. Asta în timp ce oamenii au protestat în fața sediului pentru a solicita majorarea numărului de secții la 190.

Igor Grosu a menționat că și decizia de astăzi a CEC va fi contestată.

Și pe 7 iunie a fost un protest la sediul Comisiei Electorale Centrale. Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a menţine numărul secțiilor de votare din diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2020, a fost criticată de partidele care s-au înscris în cursa electorală. Partidul PAS, Partidul Nostru și Partidul AUR și PLDM împreună cu zeci de cetățeni au ieșit la protest.

Discuții aprinse au avut loc în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. 


Pub