Parchetul cere 18 luni de închisoare împotriva bărbatului care l-a pălmuit pe Macron

Parchetul francez a cerut joi, la Valence (sud-est), o pedeapsă de 18 luni de închisoare împotriva lui Damien Tarel, care a recunoscut în instanţă că l-a pălmuit pe preşedintele Emmanuel Macron în cursul unei vizite întreprinse de acesta în regiunea sud-estică Drome, transmite AFP.

Foto: gds.ro

Această palmă, „complet inadmisibilă”, este un „act de violenţă deliberată”, a arătat reprezentantul Ministerului Public în instanţă.

Damien Tarel, un pasionat de lupte medievale în vârstă de 28 de ani, a declarat miercuri, în faţa tribunalului din Valence, că este un simpatizant al extremei drepte şi că a acţionat pentru că Macron întruchipează decăderea Franţei, a relatat postul BFM TV, conform agenţiei Reuters.

Damien Tarel a mai spus că, cu câteva zile înainte de vizita lui Macron în Drome, se gândise să-i arunce preşedintelui un ou sau o tartă cu cremă. „Când i-am văzut privirea simpatică şi mincinoasă care vroia să facă din mine un alegător, m-am umplut de dezgust”, a adăugat tânărul, care a compărut în procedură de urgenţă.

„Cred că Macron reprezintă decăderea ţării noastre”, a mai spus Tarel la tribunal, potrivit BFM TV.

„Dacă l-aş fi provocat pe Macron la duel la răsăritul soarelui, mă îndoiesc că ar fi acceptat”, a mai declarat el.

Preşedintele a descris atacul drept un incident izolat şi a afirmat că violenţa şi ura sunt o ameninţare pentru democraţie.

Damien Tarel este acuzat de agresiune împotriva unei oficialităţi, o infracţiune pentru care pedeapsa maximă este de trei ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă.

El l-a lovit pe Macron marţi, când preşedintele s-a apropiat să salute o mică mulţime de privitori, după ce vizitase un colegiu tehnic în cursul unei deplasări pentru a lua pulsul ţării în contextul ieşirii din pandemie şi înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022.

Macron s-a apropiat de Tarel, care se afla în spatele unei bariere de securitate, apoi acesta a strigat „Jos Macronia!” şi i-a tras o palmă preşedintelui pe partea stângă a feţei. El a mai fost auzit rostind „Montjoie, Saint Denis!”, strigătul de luptă al armatei în vremea monarhiei.

„Este un slogan patriotic”, a explicat el în instanţă.

Tarel, care este şomer, le-a spus anchetatorilor că era apropiat de mişcarea de protest a „Vestelor galbene”, care a zguduit preşedinţia lui Macron, şi are convingeri politice de extremă dreapta.

Apropiaţii lui Tarel l-au descris ca pe un pasionat de reconstituiri medievale şi o persoană neturbulentă. Procurorul a precizat că Tarel nu este membru al vreunui grup politic sau militant.

Damien Tarel a fost arestat împreună cu un al doilea bărbat din oraşul său Saint-Vallier.

În locuinţa celui de-al doilea bărbat, poliţia a găsit un exemplar al manifestului autobiografic „Mein Kampf” al lui Hitler şi un steag roşu cu secera şi ciocanul, simbolul internaţional al mişcării comuniste, a indicat procurorul local Alex Perrin.

Al doilea bărbat nu va fi inculpat în legătură cu agresarea preşedintelui, ci pentru posesie de arme ilegale, în 2022.



Pub