Fadei Nagacevschi: Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM

Fadei Nagacevschi susține că prin decizia de azi a Curții Constituționale, prin care numirea în funcție a patru membri la CSM este declarată neconstituțională, „de facto se inițiază procesul de resetare al Consiliul Superior al Magistraturii”.

Foto: UNIMEDIA
„Stimați prieteni, Chiar dacă am mai multe critici de ordin politico-juridic referitor la soluția de azi a Curții Constituționale, nu pot să nu menționez însă,
Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență, pentru a-i reda legitimitatea grav afectată, mai ales urmare a evenimentelor din anul 2019. O resetare parțială nu este suficientă.

Reamintesc, acest deziderat a fost și este promovat de MJ, fiind inclus și în proiectul de modificare a Constituției (CSM și sistemul judecătoresc). Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM.

Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor. Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea MJ, PG și Președintelui CSJ din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice.

Respectiv, proiectul de modificare a Constituției rămâne în continuare extrem de important spre a fi adoptat. Pe această cale vreau să aduc sincere mulțumiri membrilor CSM al căror mandat a fost încetat urmare a HCC, pentru eforturile depuse în vederea readucerii normalității în CSM și să le urez mult succes în continuare, eventual la noul concurs pentru selectarea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari, organizat de Parlament.

Sper mult că în speță este vorba de inițierea procesului de resetare a CSM și nu de vreun element al eventualelor înțelegeri obscure de asigurare a unor condiții „de seră” pentru numirea de către CSM al celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale care ar fi loial politic sau, de ce nu, blocarea procesului de numire. Nu a mai rămas mult și vom afla”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

Curtea Constituțională a decis că Legea pentru modificarea unor acte legislative (referitoare la modificarea Legii nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii) este neconstituțională. De asemenea, este neconstituțională și Hotărârea Parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (Belei Elena, Ciugureanu-Mihailuță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion).

Legea contestată a fost votată în prima lectură fără a exista hotărârea Guvernului prin care s-a propus proiectul de lege.

Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea legii care prevede numirea membrilor în CSM.  

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat, pe 6 februarie, concurs public pentru selectarea a 4 candidați la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului.


Pub