Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Certificatul digital pentru COVID-19 va…

Certificatul digital pentru COVID-19 va fi operaţional în România de la 1 iulie

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii din România Andrei Baciu a anunţat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România la 1 iulie și va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat, transmite presa de peste Prut. Miercuri, Parlamentul European a aprobat oficial documentul menit să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a afirmat Baciu la Senat, potrivit Agerpres.


certificatul digital UE
Forma certificatului verde digital al UE. Foto: Facebook/Andrei Baciu

La sfârșitul lunii mai curent, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) din România, a precizat că Polonia, Portugalia și Letonia au făcut deja verificări pentru interconectarea sistemelor informatice, iar tot secretarul de Stat al Ministerului Sănătății de peste Prut Andrei Baciu a anunțat că sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes și în România.

Eurodeputații au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE și pentru a contribui la redresarea economică.

Plenul Parlamentului European (PE) a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 de voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie.

Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.

În practică, vor fi trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.

Sistemul va fi aplicat de la 1 iulie curent pe un termen de 12 luni.

Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, sumă destinată statelor membre, ca să cumpere teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Toate țările UE trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).