Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă reacție a Agenției…

O nouă reacție a Agenției Moldsilva după seria de articole „Hoții de păduri”, publicată de ZdG: „Tălmăcirea milioanelor imaginare din silvicultură”

Agenția Moldsilva a publicat două comunicate de presă în care, deși nu face referire la seria de articole publicate de ZdG, analizează informațiile din acele articole.

„Publicarea unor investigaţii jurnalistice despre pretinsele încălcări în fondul forestier bazate doar pe declaraţiile unor foşti angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, concediaţi pentru lacunele admise în serviciu, ne impune să utilizăm dreptul la replică. Pentru a da claritate cifrelor şi faptelor, vom încerca să vă sugerăm care ar fi criteriile, noţiunile şi principiile ce definesc realitatea în silvicultură”, anunță Agenția Moldsilva în comunicarul intitulat „tălmăcirea milioanelor din silvicultură”

În comunicatul de presă publicat joi, 10 iunie, agenția Moldsilva analizează ultima parte a anchetei „Hoții de păduri” în care ZdG a explicat, cum, de fapt, se fură pădurile, după ce a discutat în ultimele luni cu zeci de silvicultori. Agenția Moldsilva susține că estimările ZdG despre furturile de pădure nu ar corespunde realității.

Citiți comunicatul integral al Agenției Moldsilva AICI.

Moldsilva contestă controalele efectuate de Inspectoratul pentru Protecţia Mediului în fondul forestier

Într-un alt comunicat, instituția anunță că a creat o comisie care va investiga circumstanțele relatate de ZdG în seria a treia a anchetei „Hoții de păduri” în care am prezentat inclusiv o înregistrare audio cu directorul Moldsilva în timp ce le spunea silvicultorilor din Edineț să conteste în judecată actele prin care au fost depistate furturi de pădure.

Agenţia „Moldsilva” consideră că majoritatea verificărilor, controalelor şi inspecţiilor efectuate de Inspectoratul pentru Protecţia Mediului în fondul forestier au avut drept temei nu încălcări flagrante, ci acțiuni ce contravin chiar deciziilor proprii, adoptate anterior. În rezultatul acestor acțiuni le-a reușit denigrarea autorității organelor silvice de stat, dezinformarea factorilor politici, a publicului larg și a societății civile, distragerea atenției societății de la unele probleme ecologice cu impact major precum: incendiile de vegetație și a gunoiștilor, managementul deșeurilor, poluarea apelor, managementul pădurilor comunale și a terenurilor cu vegetație forestieră în concordanță cu principii de management durabil a apelor și terenurilor agricole etc”, se spune în comunicatul instituției.

Citiți comunicatul integral AICI.

Citiți mai jos cele patru părți ale anchetei „Hoții de păduri”