De ce companiile farmaceutice ar trebui să transfere tehnologie de producție a vaccinului în țările slab dezvoltate

„Dă-i omului un pește și el va mânca o zi. Învață-l să pescuiască și el va avea ce mânca toată viața”. Această mantra este pe larg folosită în politica de dezvoltare internațională. Însă, de această dată, ea reflectă controversa de bază din jurul discuției despre posibila derogare de la TRIPS (Acord privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuală legate de comerț) – o măsură pe care majoritatea națiunilor cu industrii farmaceutice dezvoltate, precum Germania, continuă să o respingă. 

Dacă întrebați companiile farmaceutice germane de ce sunt împotriva acestei inițiative, acestea vor spune că țările slab dezvoltate nu au acces la tehnologii, personal calificat și cunoștințele necesare pentru a produce vaccinurile complexe împotriva COVID-19 într-un interval de timp rezonabil.

Chiar dacă interesul financiar propriu al companiilor farmaceutice este evident, acestea ar putea avea dreptate. În timp ce statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au companii farmaceutice bine dotate și ar putea beneficia de ridicarea brevetelor, totuși această propunere nu se referă și la majoritatea țărilor slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Pentru ei, soluția nu este o lecție de pescuit, ci dotarea cu tot echipamentul și momeala necesară. Pentru că nici măcar acea pregătire oferită de Organizația Mondială a Sănătății (care are loc acum) cu privire la construirea instalațiilor de producere a vaccinurilor nu îi ajută să creeze un vaccin împotriva virusului. 

De aceea, nu este suficient ca „transferurile de tehnologie” prevăzute de Uniunea Europeană să fie făcute voluntar. Acestea trebuie să fie obligatorii. Companiile, precum Biontech sau Moderna, care au primit fonduri de la stat, ar trebui să fie obligate să trimită personal și echipamente țărilor slab dezvoltate. Acest răspuns global la pandemie trebuie să fie subvenționat de guverne și nu ar trebui lăsat ca o opțiune bună. Nu ne putem permite să privim cum miliarde de oameni mor de foame în fața unei mări pline cu pește.

Sursă foto: BioNTech SE 2021

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Nantke Garrelts scrie pentru www.background.tagesspiegel.de Gesundheit & E-Health, un buletin informativ zilnic despre sănătate. Ea monitorizează aproape zilnic evoluția pandemiei și ratele globale de vaccinare și se întreabă cum va arăta jurnalismul de sănătate și viața de zi cu zi fără COVID-19.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.