08:57:05 24.04.2024
Stiri

Decizie controversată luată Lukaşenko. Belarus a stabilit ca sărbătoare naţională ziua în care Polonia a fost invandată de URSS

Actualitate 10.06.2021 07:59 Vizualizări1206 Autor: Ziarul National
Decizie controversată luată Lukaşenko.  Belarus a stabilit ca sărbătoare naţională ziua în care Polonia a fost invandată de URSS


Belarusul a stabilit ca sărbătoare naţională „Ziua Unităţii Poporului” să fie marcată pe 17 septembrie - ziua în care Uniunea Sovietică a invadat Polonia şi Ucraina în Al Doilia Război Mondial. Această decizie a provocat indignare la nivel european.

Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat la 23 august 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov, în baza căruia au stabilit divizare Poloniei. Armatele lui Hitler au invadat Polonia la 1 septembrie, în timp ce URSS a invadat la 17 septembrie.

Decizia Belarusului vine pe fondul tensiunilor sporite cu vecinii săi şi cu Uniunea Europeană după ce regimul lui Alexander Lukaşenko a deturnat un avion civil pentru a aresta un opozant.

„Întemeierea istoriei politice bieloruse pe moştenirea pactului Hitler-Stalin este cu totul de neînţeles", a spus Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei într-un comunicat în care a condamnat decizia de la Minsk, transmite mediafax.ro.

"Acest gest, în conformitate cu eforturile Rusiei de a reinterpreta istoria foarte dificilă a regiunii noastre, va împiedica serios dialogul Belarului cu ţările vecine, precum şi cu toate celelalte ţări europene. Înfiinţarea unei Zile a Unităţii Poporului pentru a marca includerea Belarusului în Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice este o glorificare a patrimoniului sovietic şi o încercare de a îndepărta Belarusul de adevăratele sale rădăcini. Este un act care subminează independenţa şi suveranitatea Belarusului", a mai precizat ministerul de Externe, conform Euronews.

Belarus ca naţiune europeană modernă şi independetă a luat naştere în 1991. A fost anterior parte a Uniunii Sovietice şi a fost controlată parţial de Polonia la începutul secolului XX. Dealungul timpului teritoriul actual al Belarusului a mai făcut parte din Uniunea statală polono-lituaniană şi Marele Ducat medieval al Lituaniei.

„Această dată simbolizează restaurarea justiţiei istorice şi reunificarea naţiunii bieloruse care a fost împărţită cu forţa în 1921 în conformitate cu Tratatul de la Riga. Este o dată specială în istoria naţiunii bieloruse”, este felul în care descrie noua sărbătoare presa controlată de stat din Belarus.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md