19:07:50 25.04.2024
Stiri

Ex-ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc: „În perioada Guvernului Filip, investițiile în AGRICULTURĂ au constituit peste 15 miliarde de lei”. Cum vor să ajute democrații fermierii în continuare

Actualitate 10.06.2021 13:08 Vizualizări1398 Autor: Ziarul National
Ex-ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc: „În perioada Guvernului Filip, investițiile în AGRICULTURĂ au constituit peste 15 miliarde de lei”. Cum vor să ajute democrații fermierii în continuare


Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Nicolae Ciubuc, fost ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, susține că domeniul respectiv a cunoscut un progres mare pe timpul Guvernului Filip, însă mai sunt multe de făcut pentru a ajuta fermierii. În acest sens, Ciubuc a vorbit despre realizările în agricultură ale în perioada 2016-2019 și a spus ce își propune formațiunea condusă de ex-premierul Pavel Filip să schimbe, să modernizeze și să promoveze în acest domeniu în următorii ani.

„Pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, investițiile în agricultură au constituit 15 miliarde de lei. Producția agricolă exportată în UE a depășit 60%. Au fost lansate proiecte noi cu suportul partenerilor de dezvoltare – „Livada Moldovei”, „Agricultura performantă în Moldova” (finanțat de Guvernul SUA), „Agricultura competitivă în Moldova” (finanțat de Banca Mondială), proiectul IFAD VII-VIII. E de menționat și implementarea cu succes a proiectului european pentru agricultură și dezvoltare rurală destinat țărilor parteneriatului Estic (ENPARD), în sumă circa 50 de milioane de euro. De asemenea, am reușit să stingem datoriile față de fermieri, acumulate încă din anii 2014, majorând anual Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli – de la 600 de milioane de lei până la aproape 1 miliard de lei, în 2019”, a declarat Ciubuc, citat de Tribuna.

Democratul a spus că, pentru perioada 2021-2025, și-au propus mai multe obiective.

„Astfel, vom substitui importurile de produse agroalimentare cu produse autohtone, prin dezvoltarea activităților de procesare și diversificare a produselor autohtone. De asemenea, ne propunem să asigurăm creșterea volumului produselor agricole, prin facilitarea accesului la apă calitativă pentru irigare. Un alt obiectiv ține de extinderea suprafețelor de terenuri agricole irigate cu minim 25 mii ha anual și reducerea costurilor de energie la pomparea apei pentru irigare utilizând mecanismul compensatoriu, dar și implementarea tehnologiilor inovative avansate”, a adăugat fostul ministru.

Ciubuc a subliniat că „Moldova Altfel” prevede și lansarea unui program național de susținere a consumului de produse autohtone și creșterea notorietății produselor moldovenești. „În special, avem în vedere programul „Fructe în școli”, care va oferi accesul fiecărui elev la un măr pe zi. Obiectivul este de a reconecta copiii la agricultură și de a-i învăța să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, pe de o parte, dar și susținerea producătorilor autohtoni în realizarea producției lor, pe de altă parte”.

„Vom promova și reforma instituțională prin crearea unei singure entități publice acreditată și recunoscută inclusiv de partenerii externi pentru gestionarea tuturor programelor de suport în agricultură și dezvoltarea infrastructurii rurale, asigurând debirocratizarea proceselor de accesare a fondurilor și implementarea sistemelor electronice de administrare”, a conchis deputatul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md