CC a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului privind numirea a patru membri noi la CSM

pro-moldova-contesta-la-curtea-constitutionala-anularea-legii-miliardului-161251-1608548487

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională modificarea operată, de către parlament, la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15. Astfel, prin decizia adoptată de CC, este anulată și hotărârea parlamentului din 17 martie 2020 prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri ai CSM.

„În numele Republicii Moldova, CC hotărăște: se admite sesizarea depusă, se declară neconstituțională Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și se anulează hotărârea parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 53 din 17 martie 2020. Decizia este definitivă și nu se supune niciunei căi de atac„ a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Amintim că azi, 10 iunie, Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, privind numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi i-au cerut Înalte Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede numirea membrilor în CSM din rândul profesorilor de drept titulari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente