Campania electorală: Peste 2 milioane de lei cheltuieli neraportate și zeci de cazuri de utilizare a resurselor admilistrative

Irina Odobescu
10/06/2021
Foto: promolex.md

Cheltuieli neraportate de aproape 2 milioane de lei, zeci de cazuri de utilizare a resurselor administrative, precum și implicarea cultelor religioase în campania electorală – acestea sunt unele nereguli semnala de Asociația Promo-LEX în Raportul nr. 3 al Misiunii de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

„Misiunea de Observare Promo-LEX a estimat pentru primele două săptămâni de campanie electorală cheltuieli neraportate de cel puțin 1.922 687 de lei, dintre care PAS – 1.068.194 de lei (56%), Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 457.335 de lei (24%), Platforma DA – 119.860 de lei (6%), PPCC – 91.909 lei (5%), PACE – 86.249 de lei (4%), Partidul Șor – 81.509 lei (4%), PDM – 13.185 de lei (1%), Blocul Elecoral Renato Usatîi – 4.447 de lei. Cele mai multe cheltuieli neraportate au fost estimate pentru materialele promoționale (56%) și publicitatea stradală și mobilă (18%)”, se menționează într-un comunicat emis de Promo-LEX. 

În perioada 26 mai–8 iunie, misiunea a raportat cel puțin 42 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală a fost raportată în 27 de cazuri. În trei cazuri este vorba de asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici. Organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat, cu angajații acestor instituții, în timpul orelor de muncă ale acestora a fost depistată în 12 cazuri. În cazul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 34 de cazuri, PDM – 4 cazuri, PAS – 2 cazuri, Blocul Electoral Renato Usatîi și PDCM – câte un caz.

Promo-LEX își expune opinia și despre numărul de secții de votare din diasporă. Misiunea subliniază că ar fi trebuit deschise cel puțin 150 de secții de votare peste hotare, pentru că devizul de cheltuieli ar fi permis acest lucru. 

De asemenea, misiunea a atras atenția asupra a două cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Pe de o parte, a fost raportat un caz în care reprezentanții cultelor religioase s-au implicat direct în campania electorală a PDM, de cealaltă parte, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a utilizat imaginea cultelor religioase în activitățile de promovare.

„Astfel, deși la alegerile pentru funcția de președinte din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost organizate cu două secții de votare mai mult. La fel, atragem atenția asupra faptului că, două secții de votare au fost create în municipiul Bender și una în satul Corjova în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative (exprimate inclusiv de Serviciul de Securitate și Informații și Biroul Politici de Reintegrare) pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta”, adaugă sursa citată. 

În același timp, misiunea Promo-LEX manifestă îngrijorare de informațiile difuzate de Congresul Autorităților Locale din Moldova (confirmate și din alte surse) cu privire la adresările mai multor primari care acuză inițierea de către organele de anchetă și control a verificărilor inopinate în perioada electorală, inclusiv la indicația unor deputați, concurenți electorali.

Irina Odobescu
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii