Doliu în toată țara: Drapelele de stat, coborâte în bernă. Creația lui Iurie Sadovnic va rămâne mereu vie

Drapelul de Stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborât în bernă, iar Drapelele de Stat din faţa instituției au fost legate cu panglică de doliu, în memoria lui Iurie Sadovnic.

Foto: facebook.com

„Considerat legenda muzicii moldovenești, este îndrăgit și apreciat de admiratori din Republica Moldova și din străinătate. Lasă în urma sa numeroase piese devenite șlagăre care îi vor perpetua memoria în inimile și sufletele noastre”, se arată în mesajul semnat de Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, în legătură cu trecerea în eternitate a lui Iurie Sadovnic.

Iurie Sadovnic a fost muzician, interpret de muzică ușoară și folk, distins cu titlul de Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii. 

Interpretul s-a născut la data de 14 decembrie 1951, în localitatea Jura din raionul Râbnița și a decedat în ziua de 7 iunie 2021, în timp ce era singur acasă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara.

Muzicianul a activat în calitate de solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972), „Contemporanul” (1977-1978) și „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993.

Interpretul șlagărelor: Dragă o Tee, Am să plec în codrul verde, Căprioara, Mândro, cui mă lași pe mine, Fața pâinii, Noi pace vrem, Măicuța, Andrii Popa, Demnitate, În limba Ta.

Muzica lui Iurie Sadovnic a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada în care Moldova și-a obținut independența, fiind interpretată și în tranșee pentru ostaşii care luptau în războiul de la Nistru în 1992.


Pub