Ce urmări poate avea insuficiența de iod asupra fătului?

Când sunteți însărcinată, corpul Dumneavoastră trece prin diferite schimbari fizice și fiziologice.

Foto: Iodomarin

Pe lângă schimbările fiziologice care au loc în perioada sarcinii, se vor schimba și obiceiurile alimentare. Însă o alimentație specială este esențială pentru dezvoltarea optimă începând de la apariția primelor celule embrionare ale viitorului copil.

Unul din componentele alimentației speciale pentru gravide este Iodul – un nutrient foarte important, necesitatea căruia crește în timpul sarcinii și alăptării.

Creșterea necesității de Iod în timpul sarcinii se datorează producției sporite de hormoni tiroidieni care reglează dezvoltarea diferitor organe, cum ar fi creerul dar și dezvoltarea fizică și psihică a fătului.


Deficiența de Iod la femeile însărcinate poate avea efecte și provoacă aceleași tulburări ca și în cazul adulților, dar poate duce la consecințe severe pentru făt.

La toate etapele de dezvoltare a fătului, este nevoie de suplimentarea cu Iod.  

Din săptamana a 5-a de dezvoltare intrauterină încep să crească și primele celule nervoase la embrion, iar Iodul are o importanță fatală în neurodezvoltarea fatului.

Din săptămâna 16-18 de dezvoltare intrauterină începe producerea și secreția hormonilor tiroidieni embrionari, crescând astfel necesitatea de Iod care este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni. 

Deficiența de Iod poate cauza la femeile însărcinate avorturi spontane și sarcini stagnate, iar la făt pot apărea anomalii congenitale de dezvoltare și cretinism.

Deficitul sever de Iod la gravide poate cauza:

  • Creșterea riscului de nașteri cu feți morți
  • Dezvoltarea neurologică defectuoasă a fătului
  • Leziuni ireversibile ale creierului cu retard mintal și anomalii neurologice

Cea mai gravă formă a acestor dereglări ireversibile este așa-numitul cretinism, care poate duce la deficiență mintală, surdomutism, paraplegie spastică (o formă de paralizie cerebrală), strabism și o statură mică.

De aceea dacă ești însărcinată, trebuie să consumi mai mult Iod ca de obicei și să ții cont de anumite aspecte nutriționale în timpul sarcinii, pentru dezvoltarea optimă a bebelușului tău.  O posibilitate de a atinge necesarul zilnic sporit de iod este un aport suficient cu alimentele consumate. Autoritățile în sănătate publică vin cu următoarele recomandări pentru a evita deficiența de iod:

  • Consumați lapte și produse lactate zilnic.

  • Mâncați pește de apă sărată de 1-2 ori pe săptămână.

  • Folosiți doar sare iodată la gătit .

  • Consumați alimente care conțin sare iodată.

Însă, nu întotdeauna este posibil să obțineți o cantitate suficientă de iod din alimente, mai ales dacă necesitățile sunt sporite. Prin urmare, pot fi luate suplimente cu comprimate iodate, cum ar fi Iodomarin®, pentru a asigura aportul suficient de iod și pentru a preveni deficiența de iod și consecințele acestuia cât mai curând posibil. Aportul recomandat de iod pentru femeile însărcinate este de 200 μg Iodomarin® o dată pe zi.

Aceste doze recomandate pot suplimenta necesarul zilnic de iod pentru dumneavoastră și pot servi ca o modalitate ușoară și comodă de a preveni deficiența de iod și consecințele acesteia.

Pentru mai multe informații accesati
www.iodomarin.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală.  Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Numărul de înregistrare
Iodomarin® 100 24790 din 31.07.2018; Iodomarin® 200 24791 din 31.07.2018
Codul materialului: MD-IOD-06-2021_V01_web article din 26.05.2021
Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85,  Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;  www.berlin-chemie.md



// console.log('no ads situation')