(video/foto) Cu aplauze și onoruri militare, maestrul Iurie Sadovnic a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Maestrul Iurie Sadovnic a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum. Rude, prieteni și oameni de cultură și-au luat rămas bun de la interpret. Onoruri militare și ultimele aplauze au răsunat pentru regretatul muzician. 

Foto: Captură de ecran

„Zeci de ani la Chișinău, la București, la Moscova, Siberia, niciodată nu a lipsit de la concertele mele. Numele tău ridica lumea în picioare. Plecarea înainte de vreme ne-a lăsat o mare datorie, necântate cântece, poezii”, a spus maestrul, Eugen Doga. 

„Ai ales să pleci în această perioadă și noi nu am știut să fim alături să îți spunem că e devreme”, a declarat Monica Babuc. 

Corpul neînsufleţit al maestrului a fost adus ieri, la biserica Sfânta Teodora de la Sihla. Ceremonia a început astăzi la ora 10:00, fiind înmormântat după-amiază la Cimitirul Central din Chișinău. 

Iurie Sadovnic a fost muzician, interpret de muzică ușoară și folk, distins cu titlul de Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii. 

Interpretul s-a născut la data de 14 decembrie 1951, în localitatea Jura din raionul Râbnița. Muzicianul a activat în calitate de solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte (1968—1973), formația „Sonor” (1973—1976), formația de jazz din Nikolaev (în perioada serviciului militar, 1970—1972), „Contemporanul” (1977-1978) și „Bucuria” (1979-1982) ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993.

Interpretul șlagărelor: Dragă o Tee, Am să plec în codrul verde, Căprioara, Mândro, cui mă lași pe mine, Fața pâinii, Noi pace vrem, Măicuța, Andrii Popa, Demnitate, În limba Ta.

Muzica lui Iurie Sadovnic a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada în care Moldova și-a obținut independența, fiind interpretată și în tranșee pentru ostaşii care luptau în războiul de la Nistru în 1992.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care ziua de 9 iunie 2021, când vor avea loc funeraliile interpretului Iurie Sadovnic, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale.

Artistul a fost găsit fără suflare în propria casă. Potrivit poliției, acesta s-ar fi împușcat. Artistul a lăsat și un bilețel de adio.





Pub