CSJ a respins recursul lui Cavcaliuc împotriva CEC ce a permis continuarea investigației penale pe dosarul „zelionka”

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul liderului Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc, împotriva Comisiei Electorale Centrale ce a permis continuarea investigației penale pe dosarul „zelionka”. 

Foto: UNIMEDIA

„Se respinge recursul depus de către președintele Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc. Se menține încheierea din 01 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău, adoptată în cauza de contencios administrativ intentată la contestația depusă de către președintele Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc, candidat electoral pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, împotriva Comisiei Electorale Centrale, terț Procuratura raionului Sîngerei, cu privire la contestarea actului administrativ”, se precizează în decizia CSJ. 

Totodată, în decizie se menționează că prin răspuns nu a fost soluționat demersul Procuraturii Sîngerei, dar s-au relevat circumstanțele faptice existente la acel moment, în special „până la adoptarea hotărârii privind înregistrarea listei candidaților, Partidul „Acasă Construim Europa” nu are calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare”.

Potrivit partidului PACE, decizia CSJ este justificată. Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au recunoscut că așa-zisul acord de tragere la răspundere penală a lui Gheorghe Cavcaliuc nu este o decizie a CEC. Este vorba despre o informație și reflecta opinia președintelui CEC, Dorin Cimili.

„Astfel, conform situației de la ziua de astăzi, nu există o decizie a CEC, prin care să fie permis cercetarea penală a președintelui PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Declarațiile făcute anterior de procuratură sunt bazate pe interpretarea eronată a poziției președintelui CEC, nu a Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, partidul PACE va sesiza astăzi Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunea OSCE în Moldova, Misiunile diplomatice acreditate în  Republica Moldova, Asociația Promo-LEX, observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor parlamentare despre caracterul vădit tendențios și părtinitor al activităților de urmărire penală, desfășurate de Procuratura raionului Sângerei în raport cu Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa, dar și a membrilor formațiunii”, se arată într-un comunicat al partidului PACE.

„Demersul procuraturii la CEC e o confirmare că se urmărește scoaterea mea din cursa electorală, cu orice preț. Prin acest demers ei au confirmat și ceea ce au încercat să țină în taină – ședința secretă, la care puneau la cale cum să îmi închidă gura”, declară liderul Partidului PACE, după ce Procuratura Sîngerei a cerut aducerea forțată a lui Cavcaliuc pentru a-i înainta învinuirea în dosarul „zelionka”. Acesta zice că se va prezenta la audieri, dar numai după 11 iulie. 

Procuratura raionului Sângerei a înaintat Comisiei Electorale Centrale un demers pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat pe Gheorghe Cavcaliuc în fața procurorilor pentru a-i înainta învinuirea în dosarul „zelionka”. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru.


Pub