Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Inspectorii ANI vor verifica dacă…

Inspectorii ANI vor verifica dacă președinta CC, Domnica Manole, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în cazul Hotărârii CC cu privire la revocarea ei din funcție

Inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) vor verifica dacă președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a încălcat regimul de conflict de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconsituțională Hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole. O sesizare în acest sens a fost făcută în luna mai curent de către deputatul socialist Grigore Novac.

Solicitată de Ziarul de Gardă pentru o reacție în acest sens președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, nu ne-a răspuns la telefon.

Într-un mesaj pe Facebook, socialistul Novac a scris că, în urma sesizării pe care el a depus-o, ANI a inițat procedura de control cu privire la încălcarea regimului juridic de conflict de interese.

„(…) Este vorba de situația când Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal. La 27 aprilie 2021, pe rolul Curții Constituționale s-a aflat soluționarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității Hotărîrii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărîrii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale, precum și controlul constituționalității Hotărîrii Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Or, actele contestate au vizat în mod direct președintele Curții Constituționale – Domnica Manole. Prin urmare, Domnica Manole a participat la examinarea acestora, adoptînd decizii avînd interes personal ce a influențat exercitarea imparţială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii. Sper că adevărul și legea vor triumfla, iar Domnica Manole va răspunde pentru această încălcare”, a scris Grigore Novac pe Facebook.

Contactați de ZdG, responsabilii din cadrul ANI ne-au comunicat că inspectorii de integritate au inițiat un control de verificare a regimului juridic de conflict de interese în privința președintei CC, Domnica Manole.

„Inspectorii au inițiat contolul. Confirm autenticitatea documentului. La finalul controlului se va stabili dacă acest subiect a încălcat regimul juridic al conflictului de interese”, a declarat pentu Ziarul d Gardă purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic.

La data de 23 aprilie curent, deputații PSRM – ȘOR, cu 53 de voturi, au aprobat o Hotărârea privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.

Curtea Constituțională a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale Hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Atunci, Domnica Manole a participat la ședința CC în cadrul căreia se examina subiectul cu privire la revocarea mandatului ei.

CITEȘTE ȘI:

Cronologia evenimentelor din jurul Curții Constituționale: acțiunile PSRM-ȘOR asupra CC, reacțiile și îngrijorările în rândul oficialilor internaționali și clarificările constituționaliștilor. Ce urmează?