16:55:26 29.03.2024
Stiri

Anchetă în Cipru: mii de cetăţeni non-UE au primit ilegal cetăţenie, plătind câte 2,5 mil. € pentru un pașaport

Actualitate 09.06.2021 08:28 Vizualizări1256 Autor: Ziarul National
Anchetă în Cipru: mii de cetăţeni non-UE au primit ilegal cetăţenie, plătind câte 2,5 mil. € pentru un pașaport


Ciprul a acordat ilegal cetăţenie unor mii de cetăţeni non-UE între 2007 şi sfârşitul anului 2020, potrivit anunţului făcut luni de şeful unui comitet special de anchetă, citat de DPA. Raportul urmează acum să ajungă în faţa procurorilor, care vor decide ce urmează.

Raportul urmează acum să ajungă în faţa procurorilor, care vor trebui să decidă cum să acţioneze. Potrivit acuzaţiilor, scandalul implică politicieni, avocaţi, funcţionari publici şi clerici.

În total, 3.609 persoane au primit ilegal cetăţenia cipriotă. „Asta înseamnă aproximativ 53% din cele 6.779 de cazuri pe care le-am verificat", a declarat şeful comitetului de anchetă, Myron Nikolatos. Investigaţiile au durat aproximativ nouă luni şi au fost cerute de Uniunea Europeană.

Prețul unui pașaport UE, cel puţin 2,5 milioane de euro

Pentru a pune mâna pe paşapoarte, părţile interesate trebuiau să fie pregătite să plătească cel puţin 2,5 milioane de euro (3,04 milioane de dolari), pentru care cel în cauză ar fi primit un paşaport care să-i permită să se deplaseze liber în întreaga UE.

Schema a adus 9,7 miliarde de euro, a declarat preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, bani de care ţara avea nevoie, mai ales pe măsură ce era prinsă în criza financiară a UE în 2013.

Ciprului i se permite să acorde cetăţenia după cum doreşte. Dar măsurile luate pentru a atrage persoane dispuse şi capabile să plătească au depăşit limita. Preşedintele legislativului a demisionat după un documentar difuzat anul trecut de Al Jazeera, care a folosit camere ascunse pentru a descrie tacticile folosite pentru a provoca interes. Parlamentarul care a demisionat poate fi văzut în înregistrarea video promiţând "să gestioneze" cazul unei persoane.

De ani de zile, UE încearcă să combată astfel de practici. Malta a fost de asemenea criticată. UE este îngrijorată că aceste vânzări de cetăţenie pot conduce la spălare de bani, evitarea impozitelor şi corupţie, precum şi la slăbirea securităţii naţionale.

Practica a fost oprită în Cipru în noiembrie.

Schema „vize de aur", lansată în 2013

Insula din estul Mediteranei a lansat schema prin care oferea aşa-numitele „vize de aur", cetăţenie contra investiţii, în 2013, ca o soluţie de a face bani la buget în criza financiară de acum zece ani, când ţara a ajuns aproape de faliment.

Mecanismul, popular în rândul ruşilor şi ucrainenilor şi, în ultima vreme, printre chinezi şi cambodgieni, a fost denunţat de critici ca fiind opac şi încurajând spălarea de bani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md