01:48:55 19.04.2024
Stiri

Veaceslav Platon DESCONSIDERĂ veteranii care au luptat în 1992 pentru INDEPENDENȚA și integritatea R. Moldova. „Cu cine am luptat? Cu ai noștri. Nici măcar război nu poate fi numit. Moldova niciodată nu a vărsat SÂNGE pentru independența sa”

Actualitate 09.06.2021 10:59 Vizualizări5216 Autor: Ziarul National
Veaceslav Platon DESCONSIDERĂ veteranii care au luptat în 1992 pentru INDEPENDENȚA și integritatea R. Moldova. „Cu cine am luptat? Cu ai noștri. Nici măcar război nu poate fi numit. Moldova niciodată nu a vărsat SÂNGE pentru independența sa”


Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon susține că moldovenilor le-ar fi picat din cer independența și că nu s-a vărsat niciun strop de sânge pentru ea, așa cum s-a întâmplat în alte state. Mai mult, acesta desconsideră și veteranii care în 1992 au luptat cu arma în mână pentru apărarea independenței și integrității R. Moldova, de partea cealaltă a baricadei aflându-se inclusiv fosta Armată a 14-a a Rusiei. În opinia lui Platon, în 1992 ar fi avut loc un conflict „civil”, care nici măcar război nu poate fi numit.

Potrivit lui Platon, suveranitatea este cel mai de preț lucru pentru un stat, dar trebuie să mai ai și creier pentru ca să obții beneficii de pe urma ei.

Citește și: Ambasadorul Mihai Gribincea prezintă LISTA persoanelor omorâte cu BESTIALITATE în războiul de pe Nistru. Unii au fost ARȘI de vii: „Sper că acest document va fi citit și de trădătorul de țară Igor Dodon, care proslăvește ocupanții ruși”

„Să știți că suveranitatea este ceva foarte de preț. Suveranitatea îți dă posibilitatea să te dezvolți, dacă ai creier. Poți să te dezvolți mai repede decât în componența unui teritoriu mai mare. Suveranitatea costă bani mari, dar se obține cu sânge. Pentru suveranitate toate țările au luptat și au vărsat sânge. Din păcate, Moldova niciodată nu a vărsat sânge pentru independența sa. Niciodată”, a spus Platon ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Acesta a afirmat că nici măcar în 1992, în timpul războiului de pe Nistru, moldovenii „nu au luptat pentru independență”, chiar dacă aproape 300 de combatanți au decedat pe câmpul de luptă.

„Nici în 1992, niciodată. Independența a căzut din cer pentru R. Moldova, după ce s-a dezintegrat Uniunea Sovietică. Printre ultimii am adoptat Declarația de Independență. Nu am luptat niciodată pentru libertatea noastră. Cunoașteți măcar o răscoală după Ștefan cel Mare? Nu ne-am răsculat împotriva turcilor, rușilor”, a spus acesta.

Platon mai afirmat că războiul din 1992, care mai e numit „război moldo-rus” din cauza sprijinului militar acordat forţelor separatiste de fosta Armată a 14-a rusă, a fost un conflict „civil”.

Citește și: Platon, JUCĂTOR activ în campania ELECTORALĂ? ATAC fără precedent la adresa Maiei Sandu, reluând retorica lui Plahotniuc și Dodon: „Nu are calități care să-i permită să conducă R. Moldova”

„Cu cine am luptat? Cu ai noștri. Noi ne-am luptat pentru teritoriul nostru. Nimic mai mult. Nici măcar război nu poate fi numit ce s-a întâmplat în 1992. Problema e că noi nu prețuim libertatea pe care o avem. În Chișinău nici nu avem strada Libertății. Peste tot în lume există o așa stradă, dar la noi nu este”, a conchis Platon, care nu exclude că se va implica din nou în politica din R. Moldova.

Amintim că în timpul războiului din 1992 au murit 286 de oameni, iar alți 284 au rămas invalizi. În conflict au fost implicaţi şi militari ruşi, aşa-numita Armată a 14-a, cu un efectiv de peste 6 000 de soldaţi. La 21 iulie 1992, a fost semnat Acordul de încetare a focului între preşedintele Moldovei, Mircea Snegur, şi preşdintele de atunci al Rusiei, Boris Elţin.

Citește și: Veaceslav Platon, ELIBERAT din detenție după cererea de revizuire depusă de Stoianoglo

Citește și: VIDEO // Procurorul general susține că acuzatorii vor cere REVIZUIREA dosarului care îl vizează pe Veaceslav Platon: „A fost condamnat ilegal”; „Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc”

Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare acum un an, după o cererea de revizuire depusă de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Recent, Platon a fost absolvit de toate acuzațiile privind frauda bancară, după ce procurorii au renunțat la toate acuzațiile la adresa acestuia.

CITIȚI și Veaceslav Platon, absolvit de toate acuzațiile în dosarul privind frauda bancară, după ce Procuratura Generală a RENUNȚAT la toate capetele de acuzație: „Moscova își salvează oamenii înainte de a pierde pârghiile de putere”

Citește și: Maia Sandu: „Gruparea lui Platon reprezintă un PERICOL pentru securitatea statului. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md