10:32:30 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

Actualitate 09.06.2021 16:24 Vizualizări193180 Autor: Ziarul National
VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”


Socialistul Igor Dodon, dar și spicherul Zinaida Greceanîi ar putea avea mari probleme, după ce Procuratura Generală a decis să verifice legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina. Până la „negocierile” purtate de Igor Dodon cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, a declarat astăzi fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui Tofilat, procurorii au vrut să mușamalizeze dosarul respectiv și doar grație faptului că a acționat în judecată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) dosarul a fost redeschis. Între timp, spune Tofilat, au apărut informații noi de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).

„După trei ani și jumătate de când am depus la Procuratură plângerea privind schema de import al energiei electrice din Ucraina aplicată în 2008 și după ce ne-am judecat cu Procuratura, oamenii legii au fost obligați să reia urmărirea penală. Se cunoștea despre implicarea lui Dodon în această schemă în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor - Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul delegației era Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la „Energocom”. Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile.

Citește și: Dodon, autorul primei SCHEME cu firme-căpușe la importul de energie electrică? Procuratura verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare a energiei electrice cu Ucraina

În rezultatul negocierilor purtate de Dodon, în luna mai R. Moldova avea deja două contracte de procurare a energiei din Ucraina. O parte o cumpăram la direct de la ucraineni la prețul de 40 de dolari, iar o parte o achiziționam printr-un intermediar - „Energopartner KFT” - la prețul de 53 de dolari. Intermediarul cumpăra energia la prețul de piață și ni-l vindea nouă mai scump”, a spus Tofilat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Sergiu Tofilat afirmă că a aflat de la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) cine și la ce preț a furnizat energie electrică în R. Moldova în perioada mai - decembrie 2008, după ce Dodon a negociat ca R. Moldova să cumpere o parte din necesarul de energie electrică prin intermediul unui intermediar:„Pentru perioada mai – decembrie 2008, acest furnizor, „Energopartner”, a câștigat pe seama noastră 14,5 milioane de dolari. ANRE a ridicat atunci prețul la energie electrică cu 12%”.

Tofilat a subliniat că procurorii au dorit să mușamalizeze dosarul și doar dintr-o întâmplare cazul a luat o altă turnură.

„Pe 31 octombrie 2017, noi, patru petiționari, am depus o plângere la Procuratură. Ulterior, procurorul Lilian Bacalîm a pornit un proces penal. Am fost audiați, dar peste o lună acesta a clasat procesul penal. El a uitat să înștiințeze petiționarii despre asta. Chipurile, nu au găsit adresele noastre. Între timp, noi mai sunam și dânsul ne spunea că se investighează. Vara trecută am fost la Procuratură în legătură cu alt dosar penal și am întrebat ce se întâmplă cu plângerea noastră din 2017. Mi s-a spus să ne adresăm în scris și vom primi răspuns. M-am adresat, iar în septembrie 2020 am aflat că procesul penal a fost clasat. Am contestat decizia lui Bacalîm la procurorul ierarhic superior, dar și el a refuzat continuarea urmăririi penale, în noiembrie 2020. Ulterior, în decembrie 2020, ne-am adresat în judecată, iar pe 1 februarie 2021 a început procesul de judecată. Procesul s-a încheiat pe 7 iunie, iar decizia prevede ca procurorii să reia urmărirea penală”, a povestit Tofilat.

CITIȚI și SCHEME // Cetățenii R. Moldova, FURAȚI zi de zi!

Între timp au apărut informații noi despre această schemă, menționează fostul consilier prezidențial.

„Am aflat lucruri despre care nu se cunoaște. Cu două luni în urmă, la Președinție au venit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Scrisoarea este cu parafă secretă și Președinția nu are voie să o publice. Potrivit SPCSB, jumătate din banii câștigați pe spatele nostru de intermediarul „Energopartner” au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc – „Borg Traders Corporation”. A fost și un transfer direct de la „Energoparner” către „Borg Traders”. Din primul transfer a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari. Având aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va putea mușamaliza cazul și, în luna mai curent, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale”.

În opinia lui Tofilat, tabloul este clar. „Noi avem stabilit prejudiciul de 14,5 milioane de dolari, avem și mărturiile lui Dodon... La o emisiune el a spus că a negociat personal acest contract. Avem și confirmarea de la SPCSB că jumătate din bani au ajuns la un offshore controlat de Plahotniuc. Sunt elemente suficiente ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Noi vrem să ajutăm procuratura și avem toată deschiderea. În același context, avem două întrebări către Dodon: cine a dat indicație să negociați contractul de import al energiei electrice prin intermediarul „Energopartner” și ce beneficii ați avut dvs. din această schemă? Sau dvs. gratuit ați făcut asta?

Vreau să vă mai spun că în Ucraina este deschis un dosar penal privind exportul ilegal de energie electrică, inclusiv prin intermediul companiei „Energopartner”. Dosarul a fost deschis inclusiv pe numele directorului acesteia, Vasil Becivarș, tot el Melnicovici și tot el Danilov. Acesta are legături cu gruparea criminală „Solnțevskoe” și cu Simion Maguleevici. Deci, vorbim despre o schemă criminală și sunt probe mai mult decât suficiente, mai ales că jumătate de bani au ajuns la Plahotniuc”, a punctat acesta.

Și fostul membru al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, unui dintre cei patru petiționari, a menționat că sunt probe pentru ca cei implicați în schema respectivă să fie trași la răspundere, fără a ține cont de statutul fiecăruia în parte.

„Acum ne întrebăm care a fost rolul doamnei Zinaida Greceanîi, premierul de atunci, și al domnului Vladimir Voronin, președintele R. Moldova. Ei nu au întreprins nimic când se fura poporul, la care spun ei că țin foarte mult. Este primul dosar de rezonanță din ultima perioadă, dar vă asigur că urmează multe altele – cu „Moldovagaz”, cu Portul Giurgiulești. Sunt convins că în această afacere sunt implicați Dodon, Plahotniuc, Voronin și Greceanîi. Procuratura va stabili lista întreagă”, a conchis Șoitu.

Procuratura Generală a anunțat că verifică legalitatea încheierii în anul 2008, când ministru al Economiei era actualul lider al socialiștilor, Igor Dodon, iar premier - Zinaida Greceanîi, a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina. Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de către PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, se arată într-un comunicat de presă al PG.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md