15:21:21 25.04.2024
Stiri

Control la ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, la solicitarea socialiștilor

Actualitate 09.06.2021 17:05 Vizualizări5012 Autor: Ziarul National
Control la ANI în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, la solicitarea socialiștilor


UPDATE // Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a confirmat că a primit o scrisoare de la ANI prin care i s-a solicitat Curții informații și copii autentificate ale unor acte jurisdicționale, în contextul unui control care vizează participarea dânsei la judecarea și pronunțarea hotărârii prin care decizia Parlamentului de „retragere” a mandatului său de judecător a fost declarată neconstituțională.

„Curtea a notat că „actele emise în cadrul competențelor constituționale exclusive ale Curții Constituționale nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituționalității, nici în privința legalității, de nicio autoritate publică, inclusiv de instanța de judecată în procedură de contencios administrativ. Astfel, Constituția nu împuternicește alte autorități publice să examineze o hotărâre a Curții Constituționale și să o considere ca fiind neconstituțională sau ilegală”. În răspuns, s-a evidențiat că scrisoarea Autorității Naționale de Integritate reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale și s-a cerut retragerea acesteia”, cităm dintr-un comunicat al Curții Constituționale.





Inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au inițiat un control pe numele președintei Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, la solicitarea deputatului socialist Grigore Novac, care invocă o pretinsă încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.

Novac o acuză pe Domnica Manole că a participat, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, și a luat o decizie în ceea ce privește hotărârea Parlamentului votată de socialiști și deputații Partidului „Șor” privind anularea Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 prin care dânsa a fost numită judecător constituțional.

Majoritatea parlamentară a socialiștilor a încercat s-o demită pe Domnica Manole în primăvara curentă, înainte ca Înalta Curte să decidă dacă au fost întrunite circumstanțele dizolvării Parlamentului după eșuarea a două ternative de a învesti un guvern.

CITIȚI și DOC // Curtea Constituțională a SUSPENDAT decizia majorității PSRM-ȘOR: „Domnica Manole rămâne PREȘEDINTA Curții Constituționale”

„Domnica Manole a participat la examinarea hotărârilor, adoptând decizii având interes personal ce a influențat exercitarea imparţială şi obiectivă a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce îi revin potrivit legii. Sper că adevărul și legea vor triumfla, iar Domnica Manole va răspunde pentru această încălcare”, a scris socialistul pe Facebook.



Purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a confirmat inițierea unui control în privința Domnicăi Manole.

„Procedura de control este în derulare și doar inspectorul de integritate poate aprecia dacă un subiect al declarării a admis conflicte de interese. Așteptăm finalitatea acestui control și vom emite un comunicat oficial”, a declarat Maria Dastic.

CITIȚI și VIDEO // Curtea Constituțională a ANULAT deciziile aprobate de majoritatea PSRM-Șor cu privire la revocarea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu judecător la Înalta Curte

Menționăm că membrii Curții Constituționale au stabilit, înainte de ședința în care a fost examinat subiectul invocat de către deputatul socialist, că Domnica Manole poate participa și vota în calitate de magistrat constituțional chestiunea examinată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md