Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Nursultanul de Jos în loc de Bilicenii din Vale”


Minutul electoral: „Nursultanul de Jos în loc de Bilicenii din Vale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Minutul electoral: „Nursultanul de Jos în loc de Bilicenii din Vale”

Minutul electoral: „Nursultanul de Jos în loc de Bilicenii din Vale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

Am auzit, ieri, la știri că locuitorii orașului Gagarin din regiunea Smolensk sunt nemulțumiți, ba chiar indignați că, după ce și-au ales toponimul ce slăvește fapta eroică a primului cosmonaut sovietic, îndură condiții mizerabile de trai în disonanță totală cu respectul ce i s-ar cuveni lui Iuri Alekseevici.

Infrastructura e la pământ, blocurile de locuințe arată ca cele de la Cernobîl, iar autoritățile se plâng că nu au bani. Localnicii revendică însă îmbunătățiri urgente, ca să nu fie făcut de râs numele primului cuceritor al spațiului cosmic.

Curioasă abordare, nu? Parcă îmi amintește cumva de racolarea simpatizanților pe meleagurile noastre. Votați-ne pe noi și o să vă instalăm becuri pe uliță! Dacă vreți apeduct, ne găsiți pe poziția X din buletinul de vot!

Nu tu justiție pentru toți, nu tu educație modernă și credite ieftine pentru țărani, ci barter. Voturi contra centimetri de asfalt. Dau un milion satului care îmi dă cele mai multe voturi! Vă mai amintiți de această promisiune năstrușnică? Bine că nu s-a ținut de cuvânt împricinatul, obligându-i astfel pe localnici să schimbe și toponimul.

Vă las pe voi să dați pinteni fanteziei și să vă imaginați ce toponime delicioase ar fi să apară pe harta Moldovei de Est, dacă trocul politic ar deveni normă constituțională.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG