Profilul inculpatului pentru corupție în Moldova: bărbat de 35–45 de ani, cu salariu prost sau chiar fără remunerare

Ilie Gulca
09/06/2021
Foto-simbol

Profilul inculpatului pentru corupție în Moldova este bărbat cu vârsta de 35–45 de ani care fie are un salariu insuficient pentru a-și asigura mijloacele de existență, fie nu are nicio remunerare. Actele de corupție sunt încurajate de impunitate, iar cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenței corupției este sistemul judecătoresc. Acestea sunt concluziile unui studiu al Direcției analitice a Centrului Național Anticorupție.

Conform studiului, majoritatea (92%) inculpaților pentru acte de corupție sunt bărbați cu vârsta de 35–45 de ani. Femeile implicate în asemenea infracțiuni alcătuiesc doar 8.

„Femeile care lucrează în sectorul public sunt mai puţin predispuse la comiterea actelor de corupţie, comparativ cu cele din sectorul privat. Această concluzie însă nu este valabilă pentru bărbaţi, care, fie lucrează în domeniul public, fie privat, sunt mai predispuşi să comită infracțiuni de corupţie.”

Implicarea în acte de corupţie, subliniază autorii studiului, ar fi cauzată de salarii mici. În cazul unora, semnalează CNA, cauza săvârșirii actelor de corupție este absența unor surse de venit pentru a-şi întreține familia.

„Astfel, lipsa unei activităţi/ profesii generatoare de salariu face ca, de exemplu, traficul de influenţă să de vină ocupaţie plătită, chiar dacă este ilicită.”

Totodată, practica de a „cere şi de a da mită”, admit autorii, poate fi rezultatul impunității persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupţie.

„Aplicarea pedepselor nonprivative de libertate şi a pedepselor blânde sporește considerabil numărul actelor de corupţie şi scade încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc, pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenţei corupţiei.”

Ilie Gulca
09/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii