„O fraudare masivă a alegerilor”. Chiril Moțpan, despre secțiile de vot în Corjova și Bender

Ilie Gulca
09/06/2021
Campanie de informare pentru transnistreni unde să voteze la alegerile din 2019. Foto: https://www.dw.com

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, estimează „o fraudare masivă a alegerilor”. El acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) și reprezentanții acesteia că își asigură de pe acum posibilitatea fraudare. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a semnalat pericolul fraudării alegerilor în cazul deschiderii secțiilor de vot în localitățile aflate în afara controlului constituțional – Corjova și Bender.

„Am fost informat că Krasnoselski a primit indicații de la Moscova să nu împiedice deschiderea în regiune a acestor secții. Probabil, se pune la cale o fraudă cu utilizarea tehnologiilor informaționale sau poate alte operațiuni, inclusiv provocări”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Pentru a stopa unele altercații și provocări în zona de securitate, el insistă că trebuie „să fim gata și acum”. „Ar fi bine ca oameni responsabili, persoane cu vizibilitate publică, ce se bucură de respectul comunității, să fie prezenți în ziua alegerilor în locurile unde au existat anterior probleme și să se pregătească să le dezamorseze calm, pașnic.”

Moțpan a acuzat CEC de faptul că vrea să împiedice votul diasporei pentru a evita eșecul socialiștilor în aceste alegeri. „După proteste și somații, CEC a acceptat să deschidă suplimentar în diaspora doar șapte secții de vot chiar dacă numărul înregistrărilor prealabile a fost un record absolut, chiar dacă la ultimele alegeri sute de mii de cetățeni nu și-au putut exprima votul, pentru că buletinele se terminaseră încă în miezul zilei.”

SIS a semnalat indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor după Hotărârea CEC privind organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.

„Decizia de plasare a trei secții de vot – în comuna Corjova din raionul Dubăsari (una) și în municipiul Bender (două). Această din urmă localitate este cu regim sporit de securitate, necontrolată efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente”, se menționează într-un comunicat al instituției.

În acest sens, SIS evocă incidentele înregistrare în anii precedenți, când administrația secesionistă s-a opus permanent deschiderii secțiilor de vot pe teritoriul regiunii transnistrene. „A fost restricționată, frecvent chiar și interzisă, intrarea în mun. Bender a membrilor biroului electoral din Varnița, care se deplasau cu urna mobilă la penitenciarele nr. 8 și nr. 12, uneori se permitea neoficial, abia după implicarea OSCE.”

„La alegerile parlamentare din 2019, detaliază sursa citată, structurile paramilitare transnistrene au sechestrat tehnica de calcul și alte bunuri destinate secției de votare din Hagimus, Căușeni.”

În ce privește comuna Corjova din raionul Dubăsari, precizează Serviciul, administrația secesionistă de la Tiraspol o cataloghează drept „cartier al or. Dubăsari”. În consecință, „se opune vehement, inclusiv cu aplicarea forței, oricăror activități electorale desfășurate de autoritățile constituționale”.

„La fiecare scrutin de până în 2011, pretinsa miliție și grupe de apărători transnistreni au blocat accesul spre secția de votare, fiind înregistrare cazuri în care a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea destabilizărilor, autoritățile au decis mutarea secției din Corjova în satul Cocieri.”

SIS a subliniat că Comisia Electorală Centrală nu a consultat Serviciul înainte de luarea hotărârii menționate supra în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol.

Ilie Gulca
09/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii