„Operațiunea Barbarossa”, reconstituită „masiv” de către trupele rusești cantonate în stânga Nistrului și cele transnistrene

Mădălin Necșuțu
09/06/2021
Novosti PMR

Armata transnistreană și trupele ruse cantonate în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova vor reconstitui simbolic atacul trupelor germane și celor române declanșat pe 22 iunie 1941. România a intrat în acest război cu scopul declarat de recucerire a Basarabiei. Teritoriul dintre Prut și Nistru, nordul Bucovinei și ținutul Herța, aflate în componența României, fuseseră anexate de URSS cu un an înainte, pe 28 iunie 1940, în urma unui ultimatum.

Agenția de presă a regimului separatist Novosti PMR scrie că pe 26 iunie, la Tiraspol, va avea loc o reconstrucție istorică „a uneia dintre primele bătălii” din cadrul „Marelui Război de Apărare a Patriei”, denumire dată de istoriografia sovietică celui de-Al Doilea Război Mondial.

Istoriografia sovietică, dar și cea actuală rusă, reține intenționat ca eveniment semnificativ doar ce a urmat după operațiunea Barbarossa din iunie 1941, denumit „Marele Război de Apărare a Patriei”.  

De fapt, conform Rezoluției Parlamentului European din 19 septembrie 2019 despre importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, la 23 august 1939, Uniunea Sovietică comunistă și Germania nazistă au semnat un tratat de neagresiune, cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov, și protocoalele sale secrete, care au împărțit Europa și teritoriile statelor independente între cele două regimuri totalitare și le-au regrupat în sfere de interese, deschizând astfel calea către izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Drept consecință directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie și frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Polonia a fost invadată mai întâi de Hitler și, două săptămâni mai târziu, de Stalin.

Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța – teritorii care nu au fost niciodată returnate – și a anexat republicile independente Lituania, Letonia și Estonia.

După înfrângerea regimului nazist și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, unele țări europene au rămas sub dictatură – unele sub ocupație sau influență sovietică directă – timp de o jumătate de secol și au continuat să fie private de libertate, suveranitate, demnitate, drepturile omului și dezvoltare socioeconomică.

Cu toate acestea, pe 22 iunie, în teritoriul controlat de regimul secesionist de la Tiraspol se desfășoară de obicei o acțiune denumită „Lumânarea memoriei”. Anul acesta, s-a decis să se consacre această dată reconstrucției acestei bătălii.

În calitate de șef al mișcării „Moștenitorii victoriilor”, adjunct al Consiliului Suprem al Transnistriei, Igor Buga, a declarat agenției de știri Novosti PMR că simularea bătăliei va avea loc într-un loc tradițional – centrul Tiraspolului. Scenariul militar pregătit este o referință la începutul războiului sovieto-german – iunie-iulie 1941.

„Aceasta nu este Transnistria, istoric este Ucraina, regiunea Cerkasî. De-a lungul frontierei erau 665 de avanposturi de frontieră instalate împotriva germanilor. Și unul dintre aceste avanposturi a reținut apărarea împotriva a două regimente motorizate germane. Militarii sovietici nu s-au retras. După 11 zile de lupte, grănicerii s-au retras din cauza unei situații disperate: au rămas fără muniție și hrană pentru câini. Aveau cu ei 150 de câini de pază, iar acest atac este surprins în istorie: grănicerii i-au atacat pe germani și aproape toți au murit. Acestea sunt pagini triste ale istoriei noastre, dar trebuie să le cunoașteți”, a declarat Igor Buga.

El a asigurat că scenariul va urma destul de fidel cele întâmplate atunci. Manifestările militare vor avea loc sâmbătă, 26 iunie, la ora 12:00.

„Fără a dezvălui secretele, voi spune că va fi o reconstrucție foarte eficientă. Nu au fost niciodată atât de mulți oameni implicați ca acum (aproximativ 200 de persoane față de 50-60 în mod obișnuit). Va fi spectaculos, masiv, cu o mare utilizare a tehnologiei și pirotehniei, multe explozii, în general, interesante. Așteptăm toți cetățenii și oaspeți”, a completat Buga.

În prezent, Rusia menține circa 1.500–2.000 de soldați în regiunea transnistreană. O parte din aceștia alcătuiesc contingentul de menținere a păcii, contingent care staționează legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Celălalt contingent reprezintă fosta Armata 14 Sovietică, devenit între timp, Grupul Operativ Trupe Ruse (GOTR), staționează ilegal pe teritoriu Republicii Moldova, sub pretextul că ar păzi depozitul de muniții din Cobasna.

Frecvent, trupele ruse și cele transnistrene efectuează exerciții comune de atac și apărare pentru a-și spori interoperabilitatea.

Mădălin Necșuțu
09/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii