/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Generația speranței pierdute. Moldovenii, descurajați din cauza sărăciei. „Facem și noi după pungă”

missing
09 iunie 2021, ora 19:37

Și-au pierdut speranța în schimbare, iar pensiile și salariile le ajung doar pentru a trăi la limită. Unica soluție pentru a supraviețui este să facă economii, dar nu prea au de unde. Echipa noastră a mers în raioanele de nord ale țării, mai exact, în raionul Telenești, pentru a vedea ce cred oamenii despre condițiile de viață care li se oferă și ce așteptări au în viitor. Totodată, i-am întrebat și despre accesul la studii și serviciile medicale. Ce răspunsuri am primit, vedeți în reportajul ce urmează.

Cei mai mulți oameni din raionul Telenești, pe care i-am intervievat, ne-au spus că sunt foarte dezamăgiți de deciziile politice și simt că sunt lăsați singuri în fața problemelor pe care la au. Printre cele mai deranjante lucruri care le influențează direct nivelul de trai sunt pensiile mici, locurile de muncă prost plătite sau lipsa acestora, iar din această cauză viața oamenilor merge mână în mână cu sărăcia.

„Eu sunt pensionar și primesc o pensie mică, nu-mi ajunge”.

„Facem și noi după pungă. Mai puțin, mâncăm mai puțin. Ce să faci cu pensie de 1200. – Dacă nu ați strânge, nu v-ar ajunge? – Nu”.

„De unde să-ți ajungă bani, de unde, dacă nimeni nu lucrează. De unde să iei banii ăștia, te duci cu două fire de pătrunjel și două de țelină acolo și gata. Și s-a terminat banu. Și te duci și îl dai pe gaz, pe ceea, ceea și gata, nu-s bani”.

O altă problemă care îi deranjează foarte mult este faptul că serviciile medicale au devenit în ultima vreme un mare lux. Iar pentru că nu au bani de medicamente, mulți oameni au ajuns să trateze cu ironie subiectul legat de medici și medicină.

„Da nu mai ajung, ce glumiți!? Nu ajunge de așa ceva. La medic se duc cei care au bani, dacă nu ai bani, nu faci nimic. – Da, dar e sănătatea omului. Cum…? – Ei cum, iată te duci și ești bolnav. Dacă ai cu ce – te duci, dacă nu ai – nu te duci.

„La ce să se ducă la medic? Pentru ce să se ducă? 7 zile îl ține în spital, apoi îl trimit acasă cu tot cu cele 7 zile”.

„Așa sa ne ducem la un spital, să ne mai căutăm de sănătate, nu-i posibilitate. E tot scump, e greu”.

Deși trăiesc la limita sărăciei, lăsați pe cont propriu cu toate problemele și lipsurile, oamenii încă mai speră că țara noastră, într-o bună zi, va fi una prosperă, iar cei plecați peste hotare vor dori să revină la baștină.

„Deja noi suntem cam în vârstă, dar ne dorim pentru copiii noștri. – Ce vă doriți pentru ei? – Să fie cumva să poată ceva să facă aici în Moldova. Să poată ceva să facă, înființeze, să lucreze. Cum să lepede părinții și să se ducă peste hotare?”

„Nu cred deloc, absolut. În 30 de ani nu s-a schimbat nimic și nici acum nu se va schimba. – Ce vă deranjează cel mai mult, ce ați dori să se schimbe cel mai mult? – Scumpirile acestea. E scump tot: gazul, motorina, tot e scump. Și la magazin produsele sunt scumpe toate”.

„Să ajute oamenii de la țară. Să le dea o viață mai bună, mai altfel”.

„Poate, dacă a da Dumnezeu, să mărească pensiile la oameni, la țăranii care suntem vai de capul nostru, aici, la țară, că trăim foarte greu”.

În prezent, în Republica Moldova, pensia medie pentru limita de vârstă este de 2208 lei, în timp ce pensia minimă este de 1188 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram