image
Sursa foto: jurnal.md

Pericolele curelor de slăbit; Specialist în Nutriție Clinică: „Cu organismul uman nu se joacă de-a maratoanele”

Un corp suplu și atrăgător este visul multor femei, iar pentru a obține o talie de viespe sunt dispuse să facă orice. Vara și-a intrat în drepturi, așa că femeile, uneori fără a se documenta suficient, ţin tot felul de diete găsite pe internet, caută diferite programe fitness sau participă la maratoane de slăbire organizate în mediul online.

Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară, absolventă a programului de master UMF Târgu Mureș, România, susține că acestea pot avea urmări grave şi de lungă durată asupra sănătaţii.

Slăbirea ca proces de obținere a siluetei dorite a fost abordată din cele mai vechi timpuri. Sărmanele femei, erau nevoite să poarte corsete care le permiteau ingerarea unor cantități mici de alimente. Unii împărați chiar ordonau femeilor din împărăția lor să consume doar supe și doar din farfurii mici. Se foloseau pe larg ceaiurile de slăbire și înfometarea. Nu este nimic nou că și în zilele noastre se face presiune asupra fizicului. Să recunoaștem - femeile vor să fie suple”, spune Victoria Ursu.

Nutriționista menționează că dacă una dintre cauze ascunde excesul caloric sau lipsa unui echilibru nutrițional, atunci prin nutriție se poate atinge normoponderea.

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple precum par, iar un om neinițiat care se declară nutriționist fără studii solide, poate deruta sau chiar dăuna. În calitate de specialist în Nutriție Clinică, în devenire Dietetician, nu susțin maratoanele de slăbit sub nicio formă. Cu organismul uman nu se joacă de-a maratoanele”, a spus Victoria Ursu.

În mediul online nutriționiștii și persoanele care organizează maratoane de slăbire apar ca ciupercile după ploaie, majoritatea fără studii în domeniu, și oferă sfaturi și recomandări care pot avea efecte neplăcute, susține Victoria Ursu.

„Riscuri sunt mai multe, chiar dacă bucatele sunt sănătoase. În lipsa cunoștințelor despre cum funcționează corpul nostru, se pot aborda extremele. De la limitarea porțiilor de mâncare prin abordarea dietelor hipocalorice până la excluderea unor grupuri întregi de alimente, ascunse sub pecetea că „îngrașă”. Mai există și un aspect important de care se va ține cont: starea fiziologică de nutriție: prezența sau absența bolilor, graviditatea, copilăria, adolescența etc. În acest caz, doar un absolvent al facultății de medicină (program de nutriție și dietetică) se poate implica și ajuta persoana dornică să slăbească”, a mai adăugat nutriționista.

Facebook / Victoria UrsuFacebook / Victoria Ursu

Specialiștii în domeniu sunt de părerea că un regim alimentar trebuie să fie personalizat, în funcție de nevoile fiecărei persoane. Iată de ce dietele minune pe care le găsim la orice accesare fie ne bucură cu rezultate pe moment, apoi adăugăm dublu, fie doar ne cauzează probleme de sănătate.

„Atât timp cât nu a avut loc o consultație primară tet-a-tet între beneficiar și un dietetician-nutriționist pregătit, aceste diete sunt simple informații plasate de oameni ce au anumite intenții (comerciale sau de alt ordin). Doar o anamneză nutrițională permite specialistului să efectueze, mai întâi, un diagnostic al stării de nutriție, în baza căruia se va elabora dieta personalizată - balansată nutritiv, compatibilă cu stilul de viață și preferințe, țintită să atingă scopul. Această dietă va fi însoțită de recomandări nutriționale specifice, rețete gastronomice apetisante. În cazul pacienților se va elibera tratamentul dietetic, care interacționează corect cu tratamentul medicamentos - toate pentru a contribui la o stare de sănătate mai bună, susținând dorința de slăbire dacă e cazul (supraponderea, obezitatea)”, menționează specialista.

Este important să cunoaștem că dietele de de detoxifiere și de slăbit sunt diferite. Detoxifierea este un proces natural prin care care organismul se curăță de toxine, fiind utilă pentru a ajuta organele implicate în procesul de digestie și curățare a colonului.

Dacă se dorește așa-numitul ”proces de detoxifiere” (de altfel, proces care se realizează de sine stătător 24/24) vom oferi corpului o alimentație bogată nutritiv, redusă în carbohidrați simpli și preparate greu digerabile, suplimentar fără alcool, cafea ș.a. alimente ce îngreunează activitatea organelor excretoare, pentru a le oferi posibilitatea să-și exercite misiunea”, susține Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară.

Chiar dacă o parte dintre noi conștientizează riscurile unei diete de pe internet, factorul financiar deseori stă la baza deciziei de a slăbi de sine-stătător. Totuși, Victoria Ursu vine cu o recomandare și pentru cei care au nevoie de sfatul unui specialist cu experiență în domeniu nutriției.

„E de menționat faptul că articole de educație nutrițională veți găsi pe paginile nutriționiștilor dedicați. Cei cărora le pasă de nutriția comunitară, vor scrie gratuit. Rămâne de căutat profesioniștii, specialiștii bine pregătiți în domeniul nutriției și dieteticii, cu experiență profesională (nu doar personală). Apoi, dacă se dorește slăbirea se va merge pe intuiție și pe starea generată în relație cu alimentul”, a mai spus Victoria Ursu.

Victoria UrsuVictoria Ursu

„Ca și în orice tip de relație umană, fiecare dintre noi are o anumită relație și cu mâncarea. Ce este ea? Sursă de nutrienți, plăcere, mijloc de a umple golul din stomac, sursă de iubire, alinare, prieten, drog? Unicul lucru care funcționează în slăbire este să se meargă pe cauzalitate, nu pe efect. Important e să se găsească cauzele ce au determinat creșterea ponderală (de orice natură: hormonală, emoțională, lipsa educației nutriționale, altele). Recomand folosirea Jurnalului alimentar în acest sens. Prin completarea sistemică a meselor, cantităților de alimente, timpului de servire a preparatelor și a stărilor care ne însoțesc, putem identifica multe lucruri care necesită a fi conștientizate și corectate într-un stil de viață armonios”, menționează Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: