image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari cere explicații CNA, PA: De ce după percheziții și suspiciunile de corupție nu s-a clătinat niciun fotoliu la AIPA

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a adresat un demers Procuraturii Anticorupție și CNA în care a solicitat să fie informat ce persoane din cadrul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură figurează în dosarele penale ale acestor instituții, după ce CNA a anunțat cu 10 zile în urmă că a identificat o schemă de corupție cu participarea funcționarilor de rang înalt din cadrul AIPA și a Federației Naționale a Fermierilor. Deputatul constată că la scurt timp după ce au descins cu percheziții și au făcut declarații tari că au fost alocate nejustificat subvenții de zeci de milioane de lei sub formă de „otcaturi”(mită, n. red.), nu s-a clătinat niciun fotoliu din cadrul acestei agenții.

Potrivit lui Alexandru Slusari, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură este controlată din 2018 de deputatul Eugeniu Nichiforciuc. Director adjunct este Sergiu Batiușca, fost angajat al Poștei Moldovei, implicat în scandalul cu anabolizante.

„Cu zecezile în urmă a avut loc un show ieftin din partea CNA. Cu perchiziții la oficiul AIPA și la domiciliul unor angajați, inclusiv și la șeful-adjunct. Anunțuri-trăsnet despre delapidări, alocarea nejustificată a subvențiilor în sumă de 100 mil. de lei, „otcaturi”. Este adevărul pur despre care demult au sesizat nu o dată mai mulți agricultori.

Doar că aici s-a și oprit justiția. Nicio persoană nu a fost reținută sau măcar sancționată cu altă măsură preventivă. Mai mult ca atât, toți figuranții dosarului s-au întors la lucru și muncesc mai departe cu fondurile publice. De ce ? De atâta. A intervenit Nichiforciuc și șeful CNA, omul lui Dodon care a dat indicații”, a menționat deputatul într-o postare pe pagina sa de facebook

Vicepreședintele Parlamentului a mai adăugat că pe moment AIPA este o agenție care a devenit practic nefuncțională. Suntem în luna iunie 2021, dar o bună parte a dosarelor depuse de agricultori încă în octombrie 2020 nu sunt autorizate.

Alexandru Slusari a depus un demersconducerii Procuraturii Anticorupție și CNA în care solicită informații oficială despre dosarele penale, pornite recent pe angajații AIPA, precum și explicații de ce toate persoanele vizate au rămas la serviciu și au păstrat accesul la banii publici.

„ Sper foarte mult că se va trezi și comisia parlamentară pentru agricultură și în scurt timp vom avea audieri a conducerii AIPA”, a conchis deputatul.

docdoc
2a2a

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: