Plîngău: „Obiectiv vorbind, nu mai puțin cinic și vinovat e Guvernul în toată situația asta cu secțiile de vot în diaspora”
„Obiectiv vorbind, nu mai puțin cinic și vinovat pentru mine e Guvernul în toată situația asta cu secțiile de vot în diaspora”, declară deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău. Acesta afirmă că responsabilitatea este pasată de la CEC la Guvern, iar oamenii au de suferit. „CEC prin intermediul lui Lebedinschi spune că nu au bani și că nu pot deschide mai multe secții din cauza Guvernului, iar Guvernul prin intermediul lui Ciocoi spune că bani vor fi, doar că „ceva nu ajunge””, a scris deputatul, într-o postare pe facebook.
Foto: UNIMEDIA

Obiectiv vorbind, nu mai puțin cinic și vinovat pentru mine e Guvernul în toată situația asta cu secțiile de vot în diaspora. Tipic pentru această instituție care ne-a obișnuit cu hotărâri modificate peste noapte de 3-4 ori. Iese la început prim-ministrul interimar și declară că „bani nu-s, dar voi organizați cumva alegeri!”. După care insistă pe faptul că CEC are nevoie nu de 120 milioane de lei, dar doar de vreo 80 ca într-un final să iasă Ciocoi și să spună că trebuie deschise 190 de secții și că Guvernul „generos” este gata să aloce bani pentru asta. De parcă banii ăștia ar fi banii miniștrilor și iată ne fericesc cu faptul că sunt dispuși să aloce bani pentru alegeri. O asemenea tâmpenie și ipocrizie trebuie s-o mai cauți cu lumânarea.

CEC prin intermediul lui Lebedinschi spune că nu au bani și că nu pot deschide mai multe secții din cauza Guvernului, iar Guvernul prin intermediul lui Ciocoi spune că bani vor fi, doar că „ceva nu ajunge” - vorba altui clasic al politicii moldovenești. Toate astea se întâmplă în condițiile în care aceste două instituții sunt dominate de majorități impuse de PSRM. Evident că oamenii sunt revoltați, cine nu ar fi? Când fiecare din noi are cel puțin un apropiat peste hotare care a trecut prin umilința unui proces electoral organizat atât de prost. Un lucru bun care s-a întâmplat e că diaspora a unit oamenii și unele partide la un singur protest, dincolo de campania electorală mai trebuie să existe și o oarecare omenie, chiar și în politică. Sper și vom insista ca CEC să adopte o hotărâre normală, să fie deschise 190 de secții în diaspora așa cum propune un fost ministru de la Dodon care și-a schimbat un pic viziunile, iar Guvernul să asigure bani și să pună ambasadele noastre la treabă! CEC urmează astăzi să decidă dacă va fi sau nu mărit numărul secțiilor de votare peste hotare. Asta după ce nici ieri, membrii CEC nu au putut ajunge la un consens”, a scris deputatul într-o postare pe facebook.

Discuții aprinse au avut loc în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. 

Președinta Maia Sandu a somat Comisia Electorală Centrală să-și revadă decizia privind deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă și să se ia în calcul solicitarea Ministerului de Externe de a deschide 190 de secții. „Este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că este „stupefiat de decizia CEC, de a refuza să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, mai mult chiar, a redus numărul lor, iar în regiunea transnistreană, o regiune greu de verificat de autoritățile din Republica Moldova, au decis să deschidă mai multe” și că Platforma DA va protesta în fața CEC împotriva acestor abuzuri.

Un grup de moldoveni stabiliți în Germania au protestat în fața Consulatului Republicii Moldova din Frankfurt. Asta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis de a nu mări numărul de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.


Pub