Contractul privind cumpărarea de energie electrică din Ucraina, din 2008, a revenit pe masa procurorilor: Procesul penal a fost reluat

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Foto: UNIMEDIA

Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, se arată într-un comunicat al instituției.

Actualmente, investigațiile se desfășoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz.

Potrivit unei investigații publicată de Moldstreet, anul 2008 aduce o nouă schemă. De această dată la importul de curent din Ucraina. De la 1 iunie 2008, Moldova a început să procure energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai.

În urma unor „negocieri” la Kiev, în schema de import a curentului din Ucraina alături de operatorul existent Ukrinterenergo, a fost inclus un intermediar privat. Era vorba de Energo-Partner Kft din Ungaria, controlată de un milionar ucrainean de origine slovacă. Din partea Moldovei, operator era compania de stat Energocom. Conform vechii scheme de import, Energocom cumpăra energia electrică de la Ukrinternergo, după care aceasta ajungea la rețelele electrice de distribuție a energiei electrice RED Nord, RED Nord-Vest și RED Union Fenosa, care o furnizau consumatorilor. Includerea unui nou intermediar în schema de import a energiei în Moldova n-ar fi constituit o problemă, dacă prețul ar fi rămas neschimbat. Acesta a crescut rapid, de la 3,8 cenți pentru un kWh în primul trimestru la 5,5 cenți în al patrulea trimestru al anului 2008.

Astfel, dacă pentru energia furnizată de Ukrinterenergo Moldova plătea din iunie 2008 4,1 cenți/kWh, pentru cea de la Energo-Partner Kft - 5,3 cenți/kWh, adică cu 1,2 cenți sau cu 29% mai mult. Din octombrie 2008 Energo-Partner Kft a început să vândă energia cu 5,8 cenți, în timp ce la Ukrinterenergo a ajuns la 4,5-4,6 cenți. Conform unor clauze din acordul moldo-ucrainean semnat de Igor Dodon, circa 70% din energia importată din Ucraina Energocom o cumpăra prin intermediul Ukrinterenergo, iar celelalte 30% prin firma maghiară. Ulterior raportul s-a modificat și a ajuns 50 la 50%, respectiv s-a scumpit și curentul pentru Moldova, iar la finele anului. Scumpirea energiei din Ucraina a avut și alte efecte. În decembrie 2008, Moldova semnează contract de achiziție a curentului de la Cuciurgan, renunțând la importul masiv din Ucraina. Drept pretext formal a fost scumpirea curentului din Ucraina. În realitate Ucraina fost gata să vândă curent cu 5,2 cenți, dar Chișinăul a acceptat să cumpere de la 1 ianuarie 2009, de la Cuciurgan cu 10% mai scump la un preț de 5,8 cenți pentru un kWh. Motivul invocat de Chișinău a fost faptul că Ucraina nu ar fi făcut astfel de oferte.


Pub