Numărul de secții de votare din regiunea transnistreană, contestat la Curtea de Apel de către Platforma DA

Platforma DA a depus la Curtea de Apel mai multe acte privind cele două contestații ale deciziilor CEC depuse anterior privind numărul de secții de votare în străinătate și cel pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Decizia vine după ce CEC nu a suplimentat numărul de secții pentru diasporă, dar a majorat numărul secțiilor de votare în regiunea transnistreană „inclusiv acolo unde nu există control din partea autorităților constituționale ale RM”.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul Dinu Plîngău spune că sesizările Platformei DA sunt foarte bine documentate, dar ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel este îngrijorător.

„Am cerut în legătură cu diaspora deschiderea a 198 secții de vot, dar asupra completului de judecată care urmează să examineze cauza joi planează multe suspiciuni și am pregătit o plângere penală privind faptul intervenției politicului în deciziile care urmează a fi luate de factorul administrative, precum și de cel judiciar.”

Privind decizia de a deschide mai multe secții de votare din regiune transnistreană, printre care două în Bender și una în Corjova, teritoriu necontrolat de autoritățile de la Chișinău, Dinu Plîngău a specificat:

”Trei secții de votare înseamnă 15.000 de buletine de vot despre care nu vom cunoaște nimic. SIS deja atenționat că acest fapt constituie un atentat la securitatea statului, dat fiind faptul că acest așa-zis KGB transnistrean poate să ștampileze după bunul plac aceste buletine de vot. Lucru inadmisibil! Sunt sigur că vom avea câștig de cauză în acest proces.”

Deputatul a mai anunțat că astăzi juriștii Platformei DA se documentează temeinic pentru a contesta orice ingerințe ale politicului în activitatea CEC și a Curții de Apel privind contestațiile depuse și va pregăti plângeri penale în acest context.

Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”, se arată într-un comunicat al SIS, emis astăzi.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.


Pub