Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Dezbatere în Parlamentul European:…

VIDEO Dezbatere în Parlamentul European: urmează să fie aprobat definitiv certificatul digital al UE privind COVID. Decizia va fi anunțată mâine

Parlamentul European urmează să aprobe definitiv certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE în timpul pandemiei și pentru a contribui la redresarea economică.

Marți, 8 iunie, au avut loc o dezbatere cu privire la certificatul digital al UE, în timpul căreia eurodeputații au menționat că statele membre nu ar trebui să impună restricții de călătorie suplimentare titularilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, cu excepția cazului în care acest lucru este justificat din motive de sănătate publică.

Rezultatul votului privind proiectele de lege vor fi anunțate miercuri, 9 iunie. Odată adoptate în plen, regulamentele vor trebui adoptate oficial de Consiliu și publicate în Jurnalul Oficial, înainte de a fi aplicate începând cu 1 iulie.

„Datorită regulamentului fiecare cetățean european va avea dreptul legal de a primi adeverință electronică. Această adeverință electronică va ușura viața cetățenilor. Certificatul va contribui la ridicarea treptată a restricțiilor și le va permite cetățenilor să circule în Europa fie în interes profesional, cu familia sau pentru plăcerea proprie. Votul de astăzi este un jalon important”, a menționat comisarul european pentru justiție Didier Reynders, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

Certificatul va fi gratuit în format digital sau pe suport de hârtie și va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infecției sau are un test negativ.

Un cadru comun va permite tuturor statelor membre ale UE să emită certificate care vor fi interoperabile, compatibile, sigure și verificabile în întreaga Uniune.

„Într-un timp record, la sfârșitul lunii mai am ajuns la un acord reciproc, astfel încât astăzi să votăm versiunea definitivă a textului și să dăm start acestei proceduri, pentru intrarea în vigoare a noului text, astfel încât libera circulație să fie relansată cât mai repede cu putință în spațiul Schengen. Drepturile fundamentale au fost aspru restricționate, mai ales dreptul la libera circulație”, a declarat marți, 8 mai, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a PE, Juan Fernando López Aguilar.

Acțiunile legislative menite să asigure libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19 au fost accelerate de Parlament. Un acord cu Consiliul a urmat la doar două luni de la prezentarea lor de către Comisie, astfel încât măsurile să poată fi instituite înainte de începerea sezonului estival.

În ianuarie 2021, țările UE au adoptat instrucțiuni privind dovada vaccinării, iar în luna martie curent, pentru a facilita deplasările pe timp de pandemie, Comisia propune „Certificatul Digital Verde”, ce conține dovada vaccinării, un test negativ sau dovada vindecării după COVID-19.

În luna aprilie, statele membre s-au înțeles asupra principalelor specificații tehnice pentru certificatul UE COVID-19.

Pe 29 aprilie, Parlamentul a anunțat că este gata de negocieri asupra certificatului COVID-19.

Parlamentul dorește să ajungă la un acord cu Consiliul înaintea sezonului estival pentru un certificat, care să înlesnească călătoriile în siguranță pe timp de pandemie. Parlamentarii doresc să nu existe restricții suplimentare pentru deținătorii de certificate și au cerut un acces „universal, accesibil, în timp util și gratuit la testare”.

Joi, 20 mai, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința introducerii certificatului UE COVID-19

CITEȘTE ȘI: