Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova, Maia Sandu…

Președinta R. Moldova, Maia Sandu consideră că majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate este formală și insuficientă

Președinta R. Moldova, Maia Sandu consideră că majorarea numărului de secții de votare în străinătate, de la 139 la 146, decizie luată marți, 8 iunie, de Comisia Electorală Centrale (CEC) este formală și insuficientă.

„Sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi.

Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor, susține președinta Maia Sandu.

CEC a decis marți, 8 iunie, majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei. Alte două secții vor fi deschise în Republica Franceză, iar una – în Republica Italiană, localitatea Rimini.

În același timp, membrii CEC au exclus secția de votare pentru orașul Oradea, România și o secție pentru Atena, Republica Elenă.

Pe 5 iunie curent, CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă secretarul CEC, desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a propus ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.