20:46:18 19.04.2024
Stiri

Președintele CEC recunoaște discuțiile despre DEMISIA mai multor membri, pentru a zădărnici desfășurarea alegerilor parlamentare: „Ține de obrazul și de responsabilitatea fiecăruia…”

Actualitate 08.06.2021 09:32 Vizualizări3730 Autor: Vitalie Hadei
Președintele CEC recunoaște discuțiile despre DEMISIA mai multor membri, pentru a zădărnici desfășurarea alegerilor parlamentare: „Ține de obrazul și de responsabilitatea fiecăruia…” moldova.org


Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, recunoaște că pe interior există discuții privind demisia unor membri ai instituției. Cimil afirmă că lui nu i-a sugerat nimeni să-și dea demisia, însă nu se poate pronunța și pentru ceilalți membri CEC. Mandatul actualei componențe CEC expiră la finalul lunii iunie, însă potrivit legii, mandatul membrilor poate fi prelungit cu cel mult 90 de zile, notează IPN.

După ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora factorii politici ar pune presiune asupra unor membri CEC ca aceștia să-și dea demisia – și să zădărnicească astfel buna desfășurare a scrutinului – președintele CEC și-a exprimat speranța că actuala componență CEC își va duce mandatul până la final.

Citește și: Planul de REZERVĂ al lui Dodon privind ANULAREA alegerilor parlamentare? „Cei cinci membri ai CEC, care au votat pentru organizarea a 139 de secții de votare peste hotare, sunt PRESAȚI să-și dea DEMISIA”

„Eu personal nu am fost contactat ca să-mi dau demisia, dar discuții pe interior la acest subiect au existat. Deocamdată nu s-a ajuns la demisia in corpore sau la demisia unor membri. Ce urmează să facă membrii CEC pe viitor ține de obrazul și de responsabilitatea fiecăruia și de datoria de a-și duce mandatul până la final”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele CEC afirmă că în prezent există presiune asupra instituției atât din partea societății, în contextul deciziei privind numărul secțiilor de vot pentru diaspora, cât și din partea Guvernului, care nu oferă certitudine privind finanțarea integrală a scrutinului.

„Există presiune din partea alegătorilor și acest lucru este corect. Oamenii își manifestă nemulțumirea, spiritul civic. Această presiune s-a resimțit și în timpul ședinței CEC. Actorii politici fac presiune pe domeniul lor de activitate, nu adoptă legi, nu vin la consultările cu noi, nu acordă nici bani și nici garanții că banii vor fi alocați, fonduri de care avem nevoie pentru buna desfășurare a scrutinului”, a mai spus Dorin Cimil.

La ora 15.00, Comisia Electorală Centrală urmează să examineze proiectul de hotărâre privind revizuirea deciziei de sâmbătă, când s-a aprobat numărul de 139 de secții de vot deschise pentru cetățenii Republicii Moldova din străinătate. Numărul este similar celui de la alegerile prezidențiale, în pofida faptului că un număr record de moldoveni din diaspora – peste 100 de mii – s-au înregistrat în prealabil.

Cei cinci membri ai CEC, care sâmbătă au votat pentru reducerea la 139 a secțiilor de votare deschise peste hotarele R. Moldova, ar fi presați de socialiști și Igor Dodon să-și dea demisia. Astfel, o comisie fără majoritatea membrilor nu ar putea organiza alegerile anticipate din 11 iulie curent, a anunțat ieri liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md