10:14:04 24.04.2024
Stiri

Dodon, autorul primei SCHEME cu firme-căpușe la importul de energie electrică? Procuratura verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare a energiei electrice cu Ucraina

Actualitate 08.06.2021 12:48 Vizualizări5188 Autor: Ziarul National
Dodon, autorul primei SCHEME cu firme-căpușe la importul de energie electrică? Procuratura verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare a energiei electrice cu Ucraina


Procuratura Generală (PG) verifică legalitatea încheierii în anul 2008, când ministru al Economiei era actualul lider al socialiștilor, Igor Dodon, iar premier - Zinaida Greceanîi, a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, se arată într-un comunicat de presă al PG.

Instituția precizează că investigațiile se desfasoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz.

Amintim că, anterior, deputatul Dumitru Alaiba l-a acuzat pe Igor Dodon, anterior ministru al Economiei, că ar fi autorul primei scheme aplicate la importul de energie electrică, iar de pe urma acestui fapt cetățenii R. Moldova au fost nevoiți să plătească cu 12 milioane de dolari mai mult în anul 2008.

„Igor Dodon este autorul primei scheme din importul energiei electrice. A plantat prima companie căpușă în 2008. Practic imediat, tarifele la energie electrică au crescut cu 30%. Urmare a acestui fapt, doar în anul 2008 cetățenii au achitat cu 12 milioane de dolari mai mult. În doar două luni, Dodon renegociază și semnează un contract nou cu Ucraina. În contractul nou, R. Moldova cumpăra electricitate tot de la Ucraina, doar că... la mijloc apare o companie înregistrată în Ungaria”, arăta Alaiba într-un demers adresat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, solicitându-i „să încadreze acțiunile lui Igor Dodon prin prisma Codului Penal al R. Moldova”.

În opinia deputatului, prin acțiunile săvârșite de Igor Dodon a fost „grav prejudiciată securitatea națională, securitatea energetică a republicii, bugetul de stat, dar și veniturile cetățenilor”.

„Dodon nu a acționat în interesul țării, ci în interesul privat al anumitor persoane. Foarte posibil că această istorie este despre unul dintre primele „kulioace” ale tânărului Igor”, mai spunea Alaiba.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md