(video) Comisia Europeană: peste un milion de persoane au primit certificatele digitale UE privind COVID-19

shutterstock_1928389373-e1615990715179

Peste un milion de cetățeni au primit certificate digitale al UE privind COVID, a declarat marți, 8 mai, comisarul european pentru justiție Didier Reynders, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

„Mai bine de un milion de cetățeni deja au primit aceste adeverințe electronice și mulți alții le vor primi în săptămânile ce urmează. Cu această adeverință electronică cetățenii vor avea la dispoziție un instrument care le va permite să călătorească în siguranță în această vară, un instrument acceptat peste tot în Europa, unde vor decide ei să meargă”, a declarat comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

Pașapoartele, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări, a precizat executivul european. Este vorba despre Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania. Documentele urmează să fie recunoscute de către toate ţările UE începând cu 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al a cărui rezultat va fi anunţat miercuri.

În urma acordului din 20 mai curent, cu privire la reglementarea certificatului, încheiat între Parlamentul European și Consiliu, a fost lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate care se conțin în codurile QR ale tuturor certificatelor.

Statele membre menţin totuşi posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante, dar acestea trebuie să fie „necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”. Comisia Europeană este, de asemenea, în discuţii cu Marea Britanie şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente