/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Maia Sandu, despre decizia CEC privind numărul secțiilor de vot din diaspora: „Este una formală și insuficientă”

08 iunie 2021, ora 18:23

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în ședința de marți, 8 iunie să deschidă în străinătate cu șapte secții de votare mai mult decât a stabilit la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, în diaspora vor funcționa 146 de secții de votare. În acest context, președinta Maia Sandu este de părere că această decizie este una „formală și insuficientă”. Mai mult decât atât, șefa statului susține că unii membri ai CEC ar influența mersul alegerilor.

„Decizia de azi a CEC de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146, este una formală și insuficientă. Sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi. CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu atenționează că în cazul în care, moldovenii din afara țării nu vor putea participa la vot din cauza epuizării buletinelor de vot, responsabili vor fi membrii CEC. Mai mul ca atât, șefa statului consideră că scrutinul din 2020 ar trebuie să fie un „exemplu” pentru membrii Comisei, iar erorile de atunci să nu se mai repete.

„Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii. În democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice de-asupra valorilor democratice”, a precizat Maia Sandu.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a decis în ședința de marți, 8 iunie să deschidă în străinătate cu șapte secții de votare mai mult decât a stabilit la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, în diaspora vor funcționa 146 de secții de votare.

Decizia a fost luată după hotărârea de sâmbătă a CEC de a deschide doar 139 de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova, în loc de 190, cât a propus Ministerul de Externe, a provocat o serie de nemulțumiri, dar și proteste. Astfel, membrii CEC au decis să deschidă unele secții de votare noi în diaspora, iar pe altele să le organizeze. A fost majorat numărul de secții în Londra, Frankfurt, Paris, sau Berlin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram