‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProblemele depistate de un expert sârb în plantațiile de pomușoare din Moldova

Problemele depistate de un expert sârb în plantațiile de pomușoare din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 20 de producători de căpșun, zmeur și mur din diferite regiuni ale țării au fost consultați de expertul Aleksandar Leposavic, cercetător la Institutul de Pomicultură Čačak din Serbia.

Specialistul s-a aflat în perioada 31 mai – 5 iunie în Moldova, la invitația proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova

În cadrul vizitelor în câmp, expertul sârb a consultat agricultorii privind tehnologiile moderne de cultivare în plantațiile de căpșun, zmeur și mur, pentru a asigura recolte înalte și fructe calitative.

Printre problemele majore, depistate de Aleksandar Leposavic în plantații, este  rhizoctonia sau putregaiul negru al rădăcinilor, atestat la căpșun.

Putregaiul negru este o boală a materialului săditor și se manifestă în special în condițiile structurii grele a solului, surplus de umiditate și lipsă de aer în zona radiculară, dar și lacunelor admise în tehnologia de plantare și cultivare. 

De asemenea, expertul sârb a menționat că deseori, plantațiile de căpșuni nu se dezvoltă adecvat din cauza modelării necorespunzătoare a bilioanelor, în mare parte fiind prea joase, și asigurând un drenaj necorespunzător al apei.

‹ adv ›

Totodată, pentru producătorii de zmeur și mur expertul a recomandat fertilizarea și protecția adecvată a plantelor pentru a obține recolte înalte.

Aleksandar Leposavic a menționat că multe probleme depistate sunt generate de lipsa cunoștințelor și experienței necesare, mai ales în producerea murului și zmeurului.

Expertul a încurajat toți agricultorii care cultivă bacifere să valorifice oportunitățile de instruire oferite de diferiți prestatori de servicii sau parteneri de dezvoltare pentru a-și îmbunătăți tehnologiile de producere și a-și crește profiturile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›