În primele 5 luni ale anului curent în bugetul public au fost acumulate 28,1 mld lei cu 4,8, mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut

În primele 5 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 28,1 mld. lei, fiind în creștere cu 4,8 mld. lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 31,1 mld. lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 4,5 mld. lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 mld. lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,7 mld. Lei, scrie în monitorul fiscal. 

Foto:

Veniturile bugetului de stat în primele 5 luni a anului 2021 au constituit 17,4 mld. lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 3,4 mld. lei. 

Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit 7,7 mld. lei, cu 1,5 mld. lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar cele administrate de către Serviciul Vamal au constituit 10,2 mld. lei, fiind în creștere cu 2,0 mld. lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 21,3 mld. lei, mai mari cu 3,1 mld. lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,9 mld. lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,6 mld. lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie-mai a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014 prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că Ministerul Finanțelor asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 


Pub