Premierul Aureliu Ciocoi despre decizia CEC: „Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile”

Prim ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi se arată nedumerit de decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea numărului de secții de votare peste hotare. Acesta susține că în scopul asigurării desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în ţară, cât şi peste hotare și că Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din diaspora, dacă numărul lor ar fi mai mare.

Foto:
„Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020.

Regretăm că, în contextul pandemic Covid-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”, a susținut Ciocoi. 

Totodată, prim ministrul a solicitat ca CEC să-și revadă decizia.

„Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, a mai menționat acesta. 

Discuții aprinse au avut loc în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. 

Președinta Maia Sandu a somat Comisia Electorală Centrală să-și revadă decizia privind deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă și să se ia în calcul solicitarea Ministerului de Externe de a deschide 190 de secții. „Este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că este „stupefiat de decizia CEC, de a refuza să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, mai mult chiar, a redus numărul lor, iar în regiunea transnistreană, o regiune greu de verificat de autoritățile din Republica Moldova, au decis să deschidă mai multe” și că Platforma DA va protesta în fața CEC împotriva acestor abuzuri.

Un grup de moldoveni stabiliți în Germania au protestat astăzi în fața Consulatului Republicii Moldova din Frankfurt. Asta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis de a nu mări numărul de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. 


Pub